Gemeente kapt deel van bomen in geboortebos: “Zo kunnen we zwakkere bomen de kans geven om te groeien”

Aan Hof Ter Saksen werden enkele bomen gekapt.© dvk

Beveren/Kieldrecht -

De komende weken worden er verschillende bomen gekapt in de geboortebossen in enkele gemeentelijke parken. Om het bos weerbaarder te maken, moeten enkele bomen plaatsmaken.

Dieter Verschooren

De geboortebossen in de parken van Hof ter Welle en Hof ter Saksen werden in 2008 en 2009 aangeplant door de gemeente. In januari en februari worden daar verschillende bomen gerooid om de bossen te versterken. Dat klinkt tegenstrijdig, maar de kap is wel degelijk te verantwoorden. “In jonge bossen moet je als beheerder soms ingrijpen om een weerbaar bos te krijgen met een grote biodiversiteit”, zegt schepen van Natuurontwikkeling Filip Kegels (N-VA). “We voeren deze kapwerken uit om zwakkere soorten meer kans te geven. Een andere reden om te kappen is om de waardevolle, zogenaamde toekomstbomen meer ruimte te geven zodat ze kunnen uitgroeien met mooie, volle kruinen. Het gekapte hout wordt ook niet afgevoerd. Op deze manier komt er dood hout in het bos, wat goed voor de bodem en biodiversiteit.”

Onlangs kwam er ook kritiek op de kap van bomen in het Vingerlingpad in Kieldrecht. “In het najaar van 2023 gaan we op de dijk van het Vingerlingpad een nieuw wandel- en fietspad aanleggen van vier meter breed met nieuwe afrastering”, verklaart schepen Kegels. “De andere twee rijen populieren werden gekapt omdat ze kaprijp zijn. Bij felle wind verliezen de bomen takken en dat kan gevaarlijk worden. Na de aanleg van het pad worden twee nieuwe rijen met een duurzamere soort populieren aangeplant. Volgende maand wordt bijkomend op de talud van de dijk een houtkant aangeplant met 1.300 streekeigen plantensoorten.” De kale aanblik zal dus maar van korte duur zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt