Weesgedicht zoekt Wilrijks raam: “Een leuke manier om poëzie in de kijker te zetten”

Birgit Vanackere voor bibliotheek De Bist: “Een eerbetoon aan dichter Stijn De Paepe.”© Patrick De Roo

Wilrijk -

Bibliotheek De Bist bood de afgelopen weken gedichten aan ‘ter adoptie’. Deze gedichten staan nu te pronken op Wilrijkse ramen. “Wilrijk is het eerste Antwerpse district dat deelneemt aan de verspreiding van weesgedichten”, vertelt Birgit Vanackere, districtsbibliothecaris van De Bist.

Belén Knoop

De poëzieweek gaat op 26 januari van start. In Wilrijk kan je 25 gedichten zoeken die zijn verspreid over het straatbeeld. “Het idee komt van de bibliotheek Utopia in Aalst”, legt Birgit Vanackere uit. “We hebben 25 weesgedichten aangekocht die mensen gratis kunnen adopteren op de website. Illustrators komen het gedicht dan op je raam schrijven met afwasbare stiften. Voor de bibliotheek zelf kozen we een gedicht van Stijn De Paepe. Een eerbetoon aan een dichter die jammer genoeg veel te vroeg is gegaan.”

Bij Schouwburg De Kern staat er een gedicht van Michaël Vandebril op de voordeur.© Patrick De Roo

Tegen 26 januari hebben alle verzen een plekje gevonden op de Wilrijkse ramen. Ook districtsschepen van Cultuur, Hans Ides (CD&V), is enthousiast. “Dit is een heel fijne manier om poëzie in de kijker te zetten. Bovendien geeft een #weesgedicht je huis – en bij uitbreiding je straat en stad – een mooie, poëtische uitstraling.” Wij gingen alvast eens een kijkje nemen.

Micha De Herdt koos voor een gedicht van Rhea Cecile.© Patrick De Roo

Bij Micha De Herdt pronkt er een gedicht van Rhea Cecile op het raam. “Ik ben leerkracht Nederlands voor anderstalige nieuwkomers. Ik probeer elk jaar wel iets rond poëzie te doen en vond dit een leuk initiatief”, vertelt Micha. “Het gedicht geeft een mooie boodschap mee: ga slapen zonder zorgen. En nu moet ik ook twee maanden mijn ramen niet wassen, dus dat is mooi meegenomen.”

Een gedicht van Bart Moeyaert.© Patrick De Roo

Om de hoek vinden we het volgende versje geschreven door voormalig stadsdichter Bart Moeyaert. Via een handige app ontwikkeld door bibliotheek De Bist kan je een fietsroute volgen langs de verschillende weesgedichten en kan je ze ook beluisteren. Een leuke manier om de poëzieweek goed in te zetten. Deze loopt van 26 januari tot en met 1 februari. (bk)

Meer informatie over de weesgedichten vind je op de website weesgedichten.be 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus