Caesarfeesten zijn na 25 jaar terug: honderden re-enactors brengen Romeinse geschiedenis tot leven

Tijdens de persvoorstelling daagden alvast enkele re-enactors op.© dvp

VELZEKE -

Ze gaan terug tot de 19de eeuw en op 9 en 10 september is het na een kwarteeuw opnieuw zover: de Caesarfeesten in Archeocentrum Velzeke. Verwacht je aan een Romeins legioen, tal van demonstraties, tentenkampen, gladiatorengevechten en veel meer.

Pieter De Valkenaere

Het ontstaan van de Caesarfeesten vloeit voort uit het ontstaan van België. In de 19de eeuw werden heel wat figuren die onze prille natie van trots en eenheid konden voorzien (letterlijk) op een voetstuk geplaatst. Pieter De Coninck in Brugge, Jacob van Artevelde in Gent of Lamoraal Egmont in Zottegem. Velzeke wou niet achterblijven en pakte in 1873 uit met een harnas ter ere van Julius Caesar. Ruim een eeuw later, in 1998, verrees er zelfs een standbeeld van de Romeinse dictator op het dorpsplein.

In de slipstream van ‘Het verhaal van Vlaanderen’

De Caesarfeesten worden om de 25 jaar georganiseerd. De uitgeregende editie in 1998 lokte 20.000 bezoekers naar Velzeke. Dat de Zottegemse deelgemeente met haar Romeinse geschiedenis een prominente plaats heeft in de VRT-reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ doet de organisatoren - Archeocentrum Velzeke, de provincie Oost-Vlaanderen, stad Zottegem, Middenstand Velzeke en de Vlaamse Overheid - alvast hopen op een even groot succes.

“De bezoekers zullen het Romeinse tentenkamp en de ambachten doorlopend kunnen bezoeken”, zegt gedeputeerde An Vervliet. “Elk uur zijn er demonstraties van het leger, de cavalerie met paarden en de gladiatoren. Niet te missen zijn ook de glasblazers die van over de hele wereld in Velzeke zullen verzamelen. In het Archeocentrum zijn er tentoonstellingen, ateliers en kinderactiviteiten. Het wordt een hoogtepunt van de re-enactment en experimentele archeologie. Een onvergetelijke, gratis uitstap die de liefde voor geschiedenis zal aanwakkeren.”

‘Caesarweer’

Ook schepen Brecht Cassiman (N-VA) verwacht veel van de re-enactors. “We herinneren ons nog levendig de vorige feesten, toen het standbeeld van Caesar op het dorpsplein in Velzeke werd ingehuldigd. Ook toen met honderden re-enactors en vele duizenden bezoekers. Ondanks de regen, want wie er toen bij was kent ongetwijfeld het sindsdien in de volksmond gedoopte ‘Caesarweer’.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA), titelvoerend burgemeester in Zottegem, heeft het over een hoogtepunt voor iedereen in de Vlaamse Ardennen en ver daarbuiten. “Met de hernieuwde aandacht voor ons gedeeld verleden en identiteit, ben ik zeker dat deze editie nog meer kijklustigen zal trekken. Het is dan ook terecht dat Vlaanderen hier een mooie som voor reserveert.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt