113 Oekraïners wonen in Wuustwezel, grensgemeente blijft aantrekkelijk voor Nederlanders

De nieuwe inwoners waren ook welkom op de nieuwjaarsdrink.© rr

Wuustwezel -

In Wuustwezel verblijven momenteel negentig verschillende nationaliteiten. Eind vorig jaar telde de gemeente 2.305 mensen met een andere nationaliteit. Het aantal Oekraïners is gestegen tot 113. De Nederlanders blijven de grootste groep.

Van die 2.305 buitenlanders is bijna de helft afkomstig uit Nederland (1.055). De grensgemeente heeft nog steeds een bijzondere aantrekkingskracht op de noorderburen. Vooral de woongelegenheid en het onderwijs trekken hen aan. Daarnaast blijven Roemenië (607) en Polen (120) veruit de belangrijkste landen van herkomst. Roemenen en Polen zijn vooral werkzaam in de bouwnijverheid en de tuinbouw.

Het aantal inwoners is vorig jaar licht gestegen. Op 31 december 2022 stond de teller op 21.661 inwoners of 122 mensen meer dan het jaar voordien. Het voorbije jaar telde Wuustwezel 201 geboorten, dat zijn er tien minder dan het jaar voordien. Bij de jongens zijn Arthur, Mil en Noah de meest gekozen namen. De populairste meisjesnamen zijn Billie, Emily en Lina. 191 Wuustwezelenaren stierven in 2022, zeventien meer dan 2021. Corona zorgde niet voor oversterfte. Vorig jaar vonden 1.260 nieuwe inwoners de weg naar Wuustwezel. Dat is een stijging van bijna 130 mensen ten opzichte van 2021. Wuustwezel blijft dus een aantrekkelijke bestemming voor mensen die rust en natuur zoeken. Tegelijk zochten 1.148 inwoners andere oorden op. Dat zijn er opvallend meer dan de voorgaande jaren. De coronapandemie zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn, waardoor sommige mensen hun verhuisplannen hebben uitgesteld.

De woonkernen

De nieuwe inwoners vonden vooral onderdak in Gooreind. Daar kwamen er 56 inwoners bij. Wuustwezel verwelkomde vijftig nieuwkomers. Dat dorp blijft wel veruit de grootste woonkern. In Loenhout gingen er bijna evenveel weg als er bijkwamen. Uiteindelijk waren er zestien inwoners meer. Verdeeld over de woonkernen zijn er in Loenhout 4.525 inwoners, in Gooreind 7.610 inwoners en in Wuustwezel met Sterbos en Braken 9.526 inwoners.(vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus