‘Restaurant misverstand’ opent opnieuw de deuren: maak kennis met de acht nieuwe medewerkers met jongdementie

Restaurant Misverstand opent opnieuw de deuren, maar wel op een andere locatie. The Chick in Mechelen wordt ingeruild voor Gå Nord in Antwerpen. Dieter Coppens vond acht nieuwe medewerkers met jongdementie die willen tonen aan Vlaanderen wat ze wél nog kunnen na hun diagnose. Vanaf maandag 6 februari is hun avontuur te volgen op Eén.

edb

Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy. Allemaal kregen ze de diagnose jongdementie. Door hun ziekte moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, vallen hobby’s en vrienden weg en krijgt vooral hun zelfvertrouwen een stevige deuk. Daar willen de acht in het tweede seizoen van Restaurant Misverstand graag verandering in brengen. Samen met chef Seppe Nobels en presentator Dieter Coppens zullen ze Restaurant Misverstand openhouden in het pand van Gå Nord, het Scandinavische restaurant in Park Spoor Noord.

Vlekkeloos zullen de shiften niet verlopen, maar fouten maken is in Restaurant Misverstand geen probleem. De acht medewerkers zijn er voor elkaar, en expert Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen begeleidt hen voor en achter de schermen. De vaste restaurantstaf is dezelfde als vorig seizoen.

Dit seizoen gaat de groep ook samen op weekend, en leren Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy elkaar zo nog beter kennen. De acht en hun families vertellen daarnaast openhartig over hoe zij met de diagnose omgaan. Ook duiken er enkele verrassende gasten van de vorige reeks op.

Maak kennis met de medewerkers

Noëlla - 52 jaar, uit Mechelen

Noëlla werkte haar hele leven als kinesiste en psychotherapeute. Ze heeft twee volwassen kinderen, haar ex-man Bart is haar mantelzorger. Na haar diagnose is Noëlla vrijwel meteen verhuisd naar een woonzorgcentrum met een speciale afdeling voor mensen met jongdementie.

Suz - 57 jaar, uit Mol

Suz kent haar diagnose sinds 2021. Ze is alleenstaande en woont in een woonzorgcentrum tussen oudere mensen. Haar zus Conny is haar mantelzorger, maar ook zij kreeg in dezelfde periode exact dezelfde diagnose. De laatste jaren werkte Suz regelmatig in een plaatselijke winkel in Mol.

Marc - 63 jaar, uit Heist-op-den-Berg

Marc werd in 2019 geconfronteerd met de diagnose van Alzheimer. Hij vormt samen met zijn vrouw Chris een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen en drie kleinkinderen. Marc werkte tot aan zijn diagnose als directeur van een zorginstelling voor mensen met een beperking.

Maurice - 66 jaar, uit Kontich

Maurice kent zijn diagnose sinds 2019. Hij heeft een zeldzame vorm van dementie waarbij de ziekte eerst zijn visuele vermogen aantast. Niet makkelijk, want Maurice was altijd binnenhuisinrichter waarbij meten en klussen helemaal zijn ding waren. Dat gaat nu veel moeilijker. Maurice vormt met Leen een nieuw samengesteld gezin waarvan alle kinderen ondertussen het huis uit zijn.

Eddy - 62 jaar, uit Westmeerbeek

Eddy werkte zijn hele leven als slager. Hij had tot 2020 zijn eigen zaak. Na zijn diagnose werkte hij nog even in een andere slagerij, maar dat werd al snel te moeilijk. Eddy is alleenstaand en woont in bij een van zijn dochters. Een warme omgeving, maar met ook drie kleinkinderen in huis niet altijd de rustige plek die Eddy zou willen. Er wordt dus uitgekeken om te verhuizen naar een woonzorgcentrum.

Stefaan - 61 jaar, uit Ronse

Stefaan heeft sinds 2021 de diagnose van Alzheimer, die zich bij hem vooral op zijn taalcentrum richt. Stefaan vormt met Angelique een nieuw samengesteld gezin.

Als enige van de groep is Stefaan vandaag nog steeds aan het werk in de drukkerij waar hij zijn carrière begon. Hij maakt er ontwerpen van doosjes en kreeg sinds zijn diagnose licht aangepast werk. De grote passie van Stefaan is koken en fotografie. Restaurant Misverstand is dus op zijn lijf geschreven.

Marleen - 57 jaar, uit Welle

Marleen werkte haar hele leven als thuisverpleegster. Ze kreeg haar diagnose in 2021 en sindsdien is ze thuis met haar man Maurice. Marleen heeft drie zonen en een kersverse kleindochter. Marleen is gek op reizen, dus trekt ze vaak samen met Maurice en hun camper de wereld in.

Ingrid - 63 jaar, uit Heule

De West-Vlaamse Ingrid kreeg in 2016 de diagnose jongdementie. Ze is weduwe met twee volwassen kinderen, die nu haar mantelzorgers zijn. Bij Ingrid wordt vooral haar zicht aangetast. Voorlopig woont ze nog alleen thuis en gaat ze een aantal dagen per week naar een buddywerking. Ingrid heeft dus best met veel lotgenotencontact. Ze staat heel positief in het leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer