‘Maya de bij’ voelt zich blij in Kontich: gemeente behaalt drie ‘sterren’

Kontich mag het bordje ‘bijenvriendelijke gemeente 2022’ ophangen.© gemeente Kontich

Kontich -

Naast de titel van bloemenvriendelijke gemeente heeft Kontich bij de toekenning van de Groenawards 2022 van de Vereniging voor Openbaar Groen ook een onderscheiding gekregen als bijenvriendelijke gemeente.

De Groenawards prijzen vernieuwende en inspirerende openbare, groene realisaties in Vlaanderen. In de categorie bijenvriendelijke gemeente wist Kontich het maximum van drie bijensymbolen te behalen.

“Slechts achttien andere gemeenten kregen deze eer en in onze regio evenaren alleen Berlaar en Mechelen dit resultaat”, zegt schepen van Dierenwelzijn Marleen Van den Eynde (N-VA) met trots.

Om de populatie van wilde bijen een duwtje in de rug te geven werd in 2021 in samenwerking met Natuurpunt gestart met de uitrol van een bijenplan. Dat ging gepaard met een uitgebreid onderzoek, want de wilde bij blijkt een kieskeurig beestje te zijn. Zomaar bloemen zaaien en bijenhotels zijn niet genoeg.

“Intussen werden plaatsbezoeken gebracht en enkele acties ondernomen. Er werd onder meer advies gegeven over het gebruik van andere bloembollen en -soorten dat nu in de praktijk wordt omgezet. We bedanken iedereen die heeft bijgedragen aan de bovenstaande inspanningen. Zonder het werk van onze vrijwillige bijenambassadeur Freddy Hordie, Wim Vertommen van Natuurpunt en natuurlijk al onze medewerkers van de groendienst en dienst omgeving zouden we deze mooie resultaten niet hebben kunnen behalen”, licht schepen Van den Eynde toe.

Daarnaast kreeg Kontich ook nog een onderscheiding in de categorie buurtgroen. Met de heraanleg van de Groene Weg en Wierookstuk werd de vierde plaats behaald.(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus