Zwerfvuilhandhavers gaan nog anderhalf jaar op pad om vaststellingen te doen

© Getty Images/Maskot

Hoogstraten -

De gemeenteraad van Hoogstraten heeft goedkeuring gegeven voor de aanstelling van extra zwerfvuilhandhavers.

In samenwerking met de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM zet Hoogstraten sinds een jaar anonieme handhavers in om mensen te betrappen die zwerfvuil achterlaten. Wie afval op het openbaar domein gooit, krijgt een bemiddeling aangeboden en eventueel volgt een GAS-boete. De zwerfvuilhandhavers patrouilleerden vorig jaar op elf dagen in het centrum van Hoogstraten en Minderhout. In totaal werden 70 mensen aangesproken en 54 bestuurlijke verslagen opgemaakt. Het merendeel bestuurlijke verslagen ging om het wegwerpen van een sigarettenpeuk. OVAM heeft aangegeven tot juli 2024 nog 23 dagen aanwezig te kunnen zijn in Hoogstraten. Met de bijkomende handhavers wordt het gemakkelijker om een duo samen te stellen. Daarnaast is het aangewezen dat niet steeds dezelfde vaststellers werkzaam zijn.

Raadslid Marc Haseldonckx van oppositiepartij CD&V merkte tijdens de gemeenteraad op dat 23 keer op anderhalf jaar tijd niet veel is. “We moeten ook kijken naar de kosten”, zegt schepen van Milieu Jef Vissers (N-VA). “Het belangrijkste is dat mensen op regelmatige tijdstippen kunnen aangesproken worden over zwerfvuil dat ze achterlaten.”

N-VA-raadslid Michel Jansen, die schepen van Milieu was toen het project van start ging, vindt dat niet enkel op sigarettenpeuken moet gefocust worden. “Ook uitwerpselen van honden zijn een plaag.” (ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt