Alexander Hendrickx enige afwezige op laatste training voor kwartfinale WK hockey

Goed nieuws: Arthur Van Doren trainde weer mee.© BELGA

Op de geblesseerde Alexander Hendrickx na trainde een voltallige Belgische hockeyselectie maandag een laatste keer voor hun kwartfinale op het WK in India.

Bron: BELGA

Hendrickx sukkelt met een knieblessure en onderging inmiddels een scan. Het is nog wachten op de resultaten daarvan. De Belgische staf kan tot anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (dinsdag om 14u30) een wijziging in het team doorvoeren. Als de strafcornerspecialist moet afhaken, lijkt zijn eerste vervanger Maxime Van Oost te worden.

Arthur Van Doren werd zondag nog gespaard op training maar sloot maandag weer aan bij de groep, die in de Indiase hitte (zo’n 30 graden) aan de slag ging op het terrein naast het Kalingastadion. Na de lichte oefenstonde van zondag simuleerde coach Michel van den Heuvel dit keer op training wedstrijdsituaties. Zoals vaker was er ook plaats voor enkele strafcorners en shoot-outs.

McLeod is de Nieuw-Zeelandse spion bij de Lions: “Het is een team met harde werkers”

Shane McLeod is het gezicht van het succes van het Belgische hockey. Tussen 2018 en 2021 werd hij als coach met de Red Lions wereldkampioen, Europees kampioen en olympisch kampioen. De Nieuw-Zeelander nam een sabbatjaar na de Spelen in Tokio in 2021 en keerde vorig jaar terug in de staf van de Red Lions als assistent. Dinsdag (om 14u30 Belgische tijd) kijkt hij in de kwartfinales van de Wereldbeker in India zijn landgenoten in de ogen.

“Nieuw-Zeeland is een ploeg die hard werkt en een stevig collectief heeft”, keek hij maandag vooruit. “We zullen hen in dat facet van het spel moeten overtreffen. De Nieuw-Zeelanders kennen hun kwaliteiten en kunnen ze goed inzetten in wedstrijden. Het is ook een ploeg die tactisch erg goed werkt. Ze stappen met een concreet idee het veld op. We gaan moeten opletten.”

McLeod erkende ook dat België normaal gezien beter is in het spel, maar de assistent van bondscoach Michel van den Heuvel zag toch twee Nieuw-Zeelanders erbovenuit steken. “Ze hebben op het middenveld sterke spelers als Sean Findlay, die een uitstekend toernooi speelt, en de ervaren Simon Child (292 caps, red.). Als zij op de afspraak zijn, zal Nieuw-Zeeland een goede match spelen.”

McLeod kwam ook nog terug op het fysieke aspect. Nieuw-Zeeland speelde zondag nog een vermoeiende partij in de cross-overs tegen India, de Belgen hadden rust. “Het is een mes dat aan twee kanten snijdt”, aldus McLeod. “Er is de fysieke vermoeidheid enerzijds, maar je zit ook in een ritme anderzijds. De eerste tien minuten van de match zullen het gevaarlijkst zijn voor ons. Nieuw-Zeeland begint meestal goed aan de partij.”

Zuid-Korea en Duitsland zijn laatste kwartfinalisten

Zuid-Korea (FIH-11) en Duitsland (FIH-4) hebben zich maandag in India als laatste landen voor de kwartfinales van het WK hockey geplaatst. Zuid-Korea deed dat door in de shoot-outs met 3-2 te winnen van Argentinië (FIH-7), nadat de wedstrijd op 5-5 geëindigd was. Duitsland nam vlot met 5-1 de maat van Frankrijk (FIH-12).

In de kwartfinales neemt Zuid-Korea het woensdag op tegen Nederland (FIH-3). De winnaar van dat duel treft vrijdag in de halve finales België (FIH-2) of Nieuw-Zeeland (FIH-10). Duitsland geeft Engeland (FIH-5) partij om een halve finale tegen Australië (FIH-1) of Spanje (FIH-8).

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen