Vlaams minister-president Jambon bezoekt ziekenhuis in Oekraïne: “Vlaanderen doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt om Oekraïne te steunen”

© Belga

Rode Kruis-Vlaanderen en de Vlaamse regering gaan in totaal zowat 60 generatoren leveren aan Oekraïne, om de plaatselijke bevolking van stroom te voorzien. Dat is bekendgemaakt tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan Oekraïne. De Vlaamse regering trekt daar twee miljoen euro voor uit.

jvh

Jambon bracht samen met een delegatie van Rode Kruis-Vlaanderen een bezoek aan twee instellingen (die voor hun energievoorziening rekenen op de generatoren) in Loetsk, in het noordwesten van Oekraïne. Eerst werd er halt gehouden aan de watervoorzieningsmaatschappij Dubnivska, waar op 14 januari een generator van 200 kilowatt werd afgeleverd. Ze werden er ontvangen door Mykola Polisjtsjoek, voorzitter van Rode Kruis-Oekraïne. Vervolgens werd ook een bezoek gebracht aan het stedelijk ziekenhuis in Loetsk, waar binnenkort een generator van 400 kilowatt wordt verwacht.

“De eerste generator zorgt ervoor dat bijna 127.000 inwoners drinkbaar water kunnen blijven krijgen. Dat is meer dan de helft van de inwoners van Loetsk”, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Het tweede toestel voorziet stroom voor een ziekenhuis met een capaciteit van zowat 700 bedden, waar ongeveer 40.000 patiënten per jaar verzorgd worden.”

Er zijn momenteel al zestien generatoren aangekomen in Oekraïne. De komende maanden zullen regering nog meer generatoren geleverd worden aan de Oekraïense steden Loetsk, Odessa en Rivne.

Jambon: “Vlaanderen doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt om Oekraïne te steunen”

Jambon had er een ook ontmoeting met vertegenwoordigers van de nationale en regionale overheden. Op die manier wil hij de lokale overheden en hulpdiensten een hart onder de riem steken. “We zijn hier vandaag samen vanwege de brutale agressie die ons Europese continent heeft opgeschrikt”, zei Jambon in zijn toespraak. “De Vlaamse regering veroordeelt duidelijk de militaire invasie in Oekraïne, die de grondbeginselen van de internationale rechtsorde ondermijnt.”

“Onmiddellijk na de ongekende en niet-gerechtvaardigde militaire agressie tegen Oekraïne, heeft de Vlaamse regering besloten om de Oekraïners niet in de steek te laten”, aldus Jambon. “Vlaanderen doet alles wat binnen zijn mogelijkheden ligt om de Oekraïners te ondersteunen.” Jambon wijst er onder andere op dat meer dan 31.000 Oekraïners opvang hebben gekregen in Vlaanderen. 

Jambon sluit ook niet uit dat er vanuit de Vlaamse overheid nog extra inspanningen komen om de mensen in Oekraïne te helpen. “Nu was er een vraag van Rode Kruis-Vlaanderen”, klinkt het. “Als er nog vragen naar ons komen, zullen we die zeker met heel veel welwillendheid bekijken. Maar we gaan natuurlijk uit van wat hier nodig is en van wat de hulporganisaties ons vragen.” Daar kan ook meer geld tegenover staan. “Als er noden zijn, gaan we kijken wat we kunnen doen”, klinkt het. “Die strijd die hier gevoerd wordt zeer belangrijk. Heel de westerse wereld stelt zich solidair op met Oekraïne.”

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer