Zwemmen  Flanders Swimming Cup

Stan Franckx veegt bijna tien jaar oud nationaal rugslagrecord van de tabellen: “Meer in jezelf geloven kan wonderen doen”

Stan Franckx was duidelijk door het dolle heen na zijn Belgische record.© rr

Stan Franckx haalde afgelopen weekend op de Flanders Swimming Cup het beste in zichzelf naar boven. De 21-jarige zwemmen uit Neerlinter veegde op de 100 meter rugslag het bijna tien jaar oude record van Emmanuel Vanluchene van de tabellen. “Ik ben vooral meer in mezelf beginnen te geloven”, klinkt het bij de nieuwe Belgische recordhouder.

Geert Stevens

De Vlaams-Brabander, die zwemt onder de vlag van zwemclub Tiense Regio United Swimming Team (TRUST), klokte zaterdag in Antwerpen een tijd van 55”01, dertien honderdsten sneller dan de 55”14 van Emmanuel Vanluchene, een Belgisch record dat al dateerde van mei 2013. Het feit dat die chrono bijna een decennium standhield, zegt veel over de stunt van Stan Franckx.

“Ik wist dat ik het voorbije jaar goed bezig was, maar nu zie ik ook de resultaten”, zegt Franckx. “Wat er veranderd is? Het grootste verschil met vorig jaar is het feit dat ik gestopt ben met me te willen bewijzen. In het verleden wou ik mijn omstaanders en de buitenwereld altijd maar tonen dat ze meer vertrouwen in mij moesten hebben. Nu ben ik voluit in mezelf gaan geloven en trek ik het me niet langer aan wat anderen over mij denken. Maarten De Wilde was daarbij een ideale begeleider.”

Mede daardoor wijzigde Franckx ook zijn trainingsaanpak. “Ik werk al vijf jaar met dezelfde trainer, maar nu hebben we de mogelijkheid om ook in de ochtend te trainen. We kunnen zo meer uren zwemmen en dat rendeert. Ik kan nu elke ochtend in het water duiken met de gedachte dat het me nog beter zal maken. Mijn zelfvertrouwen kreeg een boost. Dat kan wonderen doen. In mijn jongere jaren droomde ik ervan om Belgische records te zwemmen. Nu is het er ook uitgekomen.”

Dromen van WK

Franckx werd in zijn jongere jaren al opgemerkt als een te volgen talent. “Tot 2020 zat ik in de Vlaamse selectie. Nadien leek het bergaf te gaan. Ik had meer tegenslagen dan resultaten. Dat ik nu zo’n ommekeer kan realiseren, doet me dan ook opnieuw ambitieus vooruitkijken. Tot wat ik nog in staat ben? Ik wil nu vooral op dezelfde manier blijven doorwerken en mezelf blijven beter maken. Ik droom ervan om ooit nog eens een selectie voor het WK in de wacht te slepen, maar ga mezelf daarvoor geen druk opleggen. Als ik deze progressie kan aanhouden, komt die selectie er vanzelf wel. En nu ik dit Belgische record heb gezwommen, ben ik meer dan ooit overtuigd dat ik meer talent in mijn benen en armen heb dan ik had kunnen denken. Ik heb het gevoel dat mijn carrière nu in de juiste richting is geëvolueerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus