Verkeerslichten aan Pierstraat geactiveerd: “Opvallend dat zowat alle fietsers door het rood reden”

Na een laatste testfase, nu vrijdag, worden de verkeerslichten officieel in werking gezet.© JW

Reet -

De aangekondigde verkeerslichten aan de Pierstraat in de buurt van de N171 autoweg zijn onlangs in werking gesteld. Na een grondige test werden ze voorlopig weer in oranje knipperstand geplaatst. Er komen nu nog testmomenten. Sommige buren spreken over een aanhoudende gevaarlijke situatie.

 

Op sociale media ontstond afgelopen week heel wat ongerustheid over de nieuw geplaatste verkeerslichten aan de Pierstraat. Die staan kort bij het eindpunt van de N171 expresweg. De lichtenregeling staat constant op oranje knipperstand.

Deze week nog werken alleen de oranje knipperlichten.© JW

Op de palen staan ook drukknoppen voor fietsers en voetgangers die ermee het kruisende autoverkeer kunnen doen stoppen. Op deze plek passeren enorm veel leerlingen uit de regio op weg van en naar hun scholen in buurgemeente Kontich.

Maar de bediening van deze lichten werkt nog niet. “Vorige week dinsdag werd de werking voor het eerst uitgetest in het bijzijn van onder meer de politie”, zegt de Rumstse schepen van Openbare Werken Geert Antonio (N-VA).

Het viel de schepen op dat zowat alle fietsende jongeren de drukknop niet bedienden en eigenlijk door het rood reden. “Het is duidelijk dat hier sensibiliseringsborden nodig zijn. Als gemeente hebben we hier trouwens ook nog werk want net voor en na schooltijd passeren hier enorm veel fietsers waardoor een verbreding en wachtstrook nodig is.”

Alleen tijdens spitsuren

De schepen zegt tegelijk dat de werking van de verkeerslichten afhankelijk van het uur van de dag zal variëren. “Van 7.30u tot 8.30u krijgt het autoverkeer na vijftig seconden rood en hebben de overstekende fietsers twaalf tot achttien seconden de tijd om over te steken. Eenzelfde regeling geldt tussen 15.30 en 18.30 uur. De rest van de dag geldt dus de regeling van de drukknoppen.” Deze week vrijdag volgt een tweede test waarna het de bedoeling is dat het systeem definitief in dienst komt.

Het enige wat dan overblijft is de functie van de sensoren die ook op de palen werden gemonteerd. “Die sensoren kwamen er op vraag van de politie”, aldus nog schepen Antonio. “We hebben hierdoor de mogelijkheid om de lichten op rood te laten springen wanneer auto’s te snel rijden. Maar voorlopig wordt die functie nog niet geactiveerd.”  (jw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus