Zes dievegges veroordeeld tot 40 maanden cel voor tientallen inbraken

© shutterstock

Menen/Meulebeke/Wingene/Wielsbeke/Jabbeke -

Zes Roemeense vrouwen die in Frankrijk wonen, hebben straffen tot 40 maanden gekregen. Samen braken ze binnen in tientallen appartementen, waaruit ze juwelen, cash en kleren stalen. De schadevergoeding loopt nu al op tot 165.000 euro.

Joerie Dewagenaere

“Het waren specialisten in hun vak, met kennis van zaken”, klonk het bij één slachtoffer. Een lotgenoot trad hem bij. “We waren een kaartje gaan leggen en toen we terugkwamen, lag alles op bed uitgegooid. Enkel de chiclettejuwelen lieten ze liggen.”

Specialisten in het dievenvak, maar wel specialisten die zich uiteindelijk lieten klissen. Zes Roemeense vrouwen met domicilie in Frankrijk zijn namelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf. Twee van de twintigers moeten 40 maanden brommen, de rest 34 maanden. De schadevergoeding die ze de benadeelde partijen moeten betalen, bedraagt voorlopig zo’n 165.000 euro. Voor een deel van de meer dan 100 burgerlijke partijen moet dat bedrag nog bepaald worden.

In heel West-Vlaanderen

Van Menen tot Meulebeke en van Wingene tot Wielsbeke, het zestal teisterde in 2019 heel West-Vlaanderen. Telkens opereerden ze op een gelijkaardige manier. Op klaarlichte dag peuterden ze met een schroevendraaier, tang en moersleutel het cilinderslot van een woning open. Ze lieten daarna geen kast noch lade onaangeroerd en ongeledigd om zo cash geld en juwelen te vinden. Van de zes bleef er telkens eentje in de auto, eentje op de uitkijk en was minstens eentje die inbrak. Vertrekken deden ze vanop hotel, onder meer vanuit het Ibishotel in Jabbeke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt