Zora Werkt! brengt Oekraïense vluchtelingen dichter bij arbeidsmarkt: “Wij zijn niet vertrouwd met uitzendarbeid”

De jobmachting kende een grote opkomst. © bar

Mortsel -

Het samenwerkingsverband Zora Werkt! zette dinsdag in Mortsel samen met VDAB een jobmatching voor Oekraïense vluchtelingen en anderstalige werkzoekenden op. De ruime opkomst toont aan dat er een grote vraag is om aan de slag te gaan, tot grote tevredenheid van de organisatoren.

Zora Werkt! is een samenwerkingsverband rond arbeidsbegeleiding en activering, sociale economie en wijk-werken van de acht lokale besturen van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Lint, Kontich, Mortsel en Wommelgem. “Na het zorgen voor onderdak, onderwijs voor de kinderen en opstarten van Nederlandse lessen, achtten we de tijd rijp voor een volgende stap, het zorgen voor werk”, vertelt Carl De Vel, regisseur sociale economie van Zora Werkt!.

Dat er een 120-tal Oekraïense vluchtelingen op de uitnodiging inging, stemt hem erg tevreden. “Als ongeveer 80% van de mensen die zijn uitgenodigd daadwerkelijk opdaagt - terwijl dit bij andere bijeenkomsten zo’n 30% is - is het duidelijk dat er een grote bereidheid is om aan de slag te gaan. Ik denk dat die boodschap duidelijk is overgekomen”, glundert De Vel.

Met behulp van tolken kregen de Oekraïners eerst een uitgebreide toelichting, onder meer van Travi, de koepelorganisatie voor uitzendarbeid. “Geen overbodige luxe, want in Oekraïne blijken ze niet vertrouwd met uitzendwerk”, weet De Vel.

Schepen Goele Custers, Oekraïner Serhii Vargatiy en Carl De Vel van Zora Werkt!. © bar

Serhii Vargatiy (36) bevestigt dat. “Interimkantoren zoals hier bij jullie vind je in Oekraïne weinig of niet. Uitzendarbeid bestaat wel, maar is beperkt en meestal alleen voor hogere profielen zelfs. Veel mensen zijn er dan ook niet mee vertrouwd.”

“De presentatie van Travi was heel verhelderend en duidelijk”, getuigt hij. “Om duidelijk te maken dat uitzendarbeid een goede opstap kan zijn naar meer. Het is niet altijd eenvoudig de klik te maken. Zeker niet voor hoger opgeleiden dat ze nu handenarbeid moeten gaan doen. Maar het is een goede gelegenheid om toch al de slag te gaan en intussen het Nederlands onder de knie te krijgen, wat voor het werk dat je gewoon bent, toch vaak vereist is.”

Ook hij hoopt op die manier aan de slag te kunnen. “Ik was als zelfstandige en B2B werkzaam in computer engineering. Ik weet dat deze profielen in België heel gegeerd zijn, maar vaak wordt toch een goede kennis van het Nederlands vereist. Door in afwachting interimopdrachten te doen, hoop ik intussen mijn taalkennis bij te schaven en zo te kunnen doorstromen.”

Mortsels schepen van Tewerkstelling Goele Custers (N-VA), die ook werkzaam is als HR-directeur bij maatwerkbedrijf Manus, is eveneens opgetogen over de opkomst. “We hebben bij Manus toch al een aantal interessante profielen gezien. We hebben vandaag in het bijzonder ingezet op sociale economie, net om die afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het komt er nu op aan op contact op te nemen met de trajectbegeleiders van het OCMW en VDAB om te zien hoe snel de match kan worden gemaakt. Er is een groot potentieel en er is een redelijk groot aanbod aan maatwerkvacatures, maar een en ander hangt ook af van subsidies. Kansen blijven daardoor helaas onderbenut.”

“Er was bijvoorbeeld ook een dame die een jobaanbieding had om Engels te geven in een secundaire school. Maar het kan tot acht maanden duren eer haar diploma gehomologeerd is. Dat zijn zaken die toch nog moet worden bijgestuurd”, merkt de schepen op.

Bart Roggeman

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus