Geboortecocon biedt mama’s geborgen plekje en alle hulpmiddelen om te bevallen: “Nog maar zevende geboortehuis in Vlaanderen”

Vroedvrouw Leentje Van Dijck in de Geboortecocon. © bar

Kontich -

In Kontich biedt zelfstandige vroedvrouw Leentje Van Dijck (35) sinds enkele maanden met ‘Geboortecocon’ een voor België nog vrij onbekende mogelijkheid om je kind op de wereld te zetten. Het geboortehuis zorgt voor aanstaande ouders voor een geborgen, warme plek om in alle rust hun jonge spruit te verwelkomen. “We zijn nog maar het zevende geboortehuis in Vlaanderen”, vertelt Leentje, die er al vijf baby’s ter wereld zag komen.

Bart Roggeman

In het ziekenhuis of thuis bevallen? Aanstaande ouders maken tegenwoordig steeds vaker de afweging. Enerzijds zijn ze gewonnen voor het idee van een warme, vertrouwde omgeving, anderzijds schrikken de rompslomp of anderen redenen soms af. Veel voorkomende redenen zijn dat ze nog aan het verbouwen zijn, ver van het ziekenhuis wonen of angst hebben dat de buren iets zullen horen. Geboortecocon wil daar de ‘gulden middenweg’ in zijn.

“Wij zorgen voor een warme omgeving zoals thuis, maar hebben hier ook al het nodige medisch materiaal en staan in nauw contact met ziekenhuizen als zich toch complicaties voordoen”, vertelt Leentje. “Bovendien werken we altijd preventief. Bij de minste aanwijzingen vooraf dat het toch beter is om in het ziekenhuis te bevallen, wordt dit met de aanstaande ouders besproken.”

Viersel

Zelf dertien jaar actief als zelfstandige vroedvrouw, werd ze gecharmeerd door het concept van het geboortehuis bij De Zon in Viersel, waar ze tien jaar heeft gewerkt. “In Nederland, waar je ook kraamhotels hebt, is dat al veel meer ingeburgerd, in België nog niet. Daarom is het altijd mijn droom geweest zo’n geboortehuis te kunnen openen.”

Na de start van De Geboortepraktijk in september 2019, waar ze met haar team aanstaande ouders vanaf de zwangerschap tot na het eerste levensjaar begeleidt, werd die droom werkelijkheid. In de Kapelstraat in Kontich-Kazerne werd in november de Geboortecocon boven de doopvont gehouden.

Een huiselijke sfeer en ‘ontspanningsfaciliteiten’ zoals touwen en zitballen voor het comfort. © bar

“Intussen zagen hier al vijf baby’s het levenslicht”, vertelt Leentje. “Opzet is om aanstaande ouders, bijzonder de mama’s, een geborgen, warme plek te bieden. Het is geweten: als de sfeer goed en rustig is, komen de hormonen beter op gang en verloopt de bevalling comfortabeler en vlotter. Daarna zorgen we ook voor verwennerij met een uitgebreid luxe-ontbijt en lekker eten. Een ‘bevallingsbad’ - waarin al vier van de vijf baby’s ter wereld zijn gekomen - en andere ‘ontspanningsfaciliteiten’ zoals touwen en zitballen maken het plaatje compleet.”

Het ‘bevallingsbad’. © bar

Feliz, dochtertje van Marijke Leysen en Jordy Van Landeghem, was op 10 november de eerste baby die in de cocon ter wereld kwam. “Ik wilde eigenlijk graag thuis bevallen niet in de koele omgeving van een ziekenhuis, maar mijn vriend zag dat niet zitten”, lacht Marijke. “Geboortecocon heeft dezelfde ervaring gegeven, alles is voorhanden om hetzelfde gevoel als thuis te geven.”

“Er wordt ook ingezet op de toekomstige papa”, getuigt Jordy. “Je wordt er heel nauw bij betrokken. Je kan bijvoorbeeld mee in de douche gaan om massages te geven en kunt ook in het bed blijven slapen. De stresserende gebeurtenis die een bevalling is, wordt door de rustige, gemoedelijke sfeer en alle comfort dat voorhanden is, een heel andere beleving. Het voelde eigenlijk als een nacht op hotel gaan en met een baby weer naar huis gaan.”

Marijke en Jordy tijdens de bevalling. © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt