Australian Open geeft nieuw recordbedrag aan spelers

Het mirakel van Melbourne. Rafael Nadal won vorig jaar de Australian Open. © AFP

Welgeteld 49.133.761 miljoen euro verdeelt de Australian Open, die vannacht begon, onder zijn deelnemers. Goed voor een nieuw recordbedrag en een stijging van drie procent vergeleken met 2022.

Alleen de US Open is guller. De laureaten van het enkelspel (m/v) krijgen elk een cheque van zo’n 1,8 miljoen euro, de verliezende finalist steekt een miljoen euro op zak. Wie struikelt in de eerste ronde krijgt toch nog 68.000 euro. En als Elise Mertens en haar dubbelpartner Storm Hunter all the way gaan, zouden ze 447.000 euro mogen verdelen.

Dat het totale prijzengeld ‘slechts’ met drie procent is toegenomen, ligt aan de twee coronajaren, waarin het aantal toeschouwers in 2022 tot 50 procent was teruggebracht en tot 30 procent in 2021. Met opnieuw volle tribunes zal er over twaalf maanden allicht een forsere toename van de premies zijn.

Rafael Nadal

Alison Van Uytvanck (WTA 70) was vannacht de enige landgenoot (m/v) die op de eerste dag van de Australian Open in actie kwam, maar net als de drie andere Belgische vrouwen kreeg ze met tweevoudig Wimbledon-laureate Petra Kvitova (WTA 16) meteen een opponent van formaat tegenover zich.

In de Rod Laver Arena stond de voorbije nacht Rafael Nadal (ATP 2) tegen Jack Draper (ATP 38). Na de US Open begin september won de 36-jarige Spanjaard slechts een van zijn zeven wedstrijden. Dit jaar opende hij met twee nederlagen in de United Cup, terwijl Draper vorige week nog de halve finale van Adelaide bereikte. Allicht wordt dit Nadals laatste trip naar Melbourne, waar hij twaalf maanden geleden voor een klein mirakel had gezorgd door na maandenlang blessureleed zijn 21ste major te winnen. (mv)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer