Roberto Martinez ruilt België voor Portugal: “Ik sta voor tactische flexibiliteit en zal met Ronaldo praten, hij verdient respect”

Portugal heeft Roberto Martinez (49) voorgesteld als bondscoach in navolging van Fernando Santos. De Spanjaard tekent een contract tot het WK 2026 nadat op 31 december 2022 een einde kwam aan 6,5 jaar samenwerking met de Belgische voetbalbond. Club Brugge polste even, maar Martinez liet weten dat hij in het buitenland aan de slag wilde. “Tactische flexibiliteit is belangrijk voor mij”, zei Martinez bij zijn voorstelling aan de Portugese pers. In België werd Martinez net verweten dat hij jarenlang vasthield aan een systeem met drie verdedigers. Nieuwe borstels vegen schoon.

Michael Van Damme

De duur van het contract van Martinez is niet zonder betekenis. Een van de pistes die in de Portugese media werd geopperd, was die van een tussenpaus tot en met het EK 2024, waarna José Mourinho zou overnemen richting WK 2026. De Portugese toptrainer werd volgens sommige Portugese media benaderd, maar zou hebben laten weten dat hij zijn contract bij AS Roma tot 2024 wil uitdoen en pas daarna beschikbaar is. De Portugese bondsvoorzitter Fernando Gomes ontkende alvast niet dat er informeel contact is geweest met Mourinho.

“In onze zoektocht naar een bondscoach hebben we met veel mensen gesproken en ik heb contact met vrijwel alle Portugese trainers, maar Roberto Martinez is de enige kandidaat die we een concreet voorstel hebben gedaan”, aldus Fernando Gomes.

De lat ligt hoog, want Portugal haalde op het voorbije WK in Qatar de kwartfinales, maar dat was niet genoeg voor succescoach Fernando Santos om aan te blijven.

“Fernando Santos heeft ons sinds 2014 veel gegeven, maar dit was het moment om een nieuwe cyclus te starten richting WK 2024, waar we een van de belangrijke kanshebbers willen zijn op de wereldtitel. Ik ben van mening dat Portugal op grote tornooien finales of op zijn minst halve finales moet spelen. Het vergt moed om de meest succesvolle bondscoach in de geschiedenis van het Portugees voetbal op te volgen.”

De moedige man die Fernando Santos, Europees kampioen in 2016 en winnaar van de Europa League in 2019, opvolgt is Roberto Martinez, die tussen 2016 en 2022 bondscoach van België was. Bij Portugal krijgt hij een uiterst talentvolle generatie onder zijn hoede met onder anderen Rafael Leão (23, Milan), Bernardo Silva (28, Man City), Bruno Fernandes (28, Man United), Rúben Dias (25, Man City), Gonçalo Ramos (21, Benfica) en João Félix (23, Atlético).

“Ik zal zo snel mogelijk Portugees leren”, zei Martinez verontschuldigend. De journalisten stelden de vragen in het Portugees, hij antwoordde in het Spaans.

Een van de belangrijke thema’s was Cristiano Ronaldo. De 37-jarige 196-voudige international was op het voorbije WK geen onbetwiste titularis meer en tekende bij Al-Nassr in Saudi-Arabië. Houdt Martinez nog rekening met Ronaldo voor de toekomst?

“Ik ben van mening dat je de voetbalbeslissingen moet nemen op het veld”, reageerde Martinez. “Ik ben niet iemand die beslissingen neemt in een bureau. Ik zal alle 26 spelers contacteren die erbij waren op het voorbije WK, dat is mijn uitgangspunt. En Cristiano Ronaldo is daar een van. Hij is een speler die negentien jaar lang voor deze nationale ploeg heeft gevoetbald, dus hij verdient respect.”

Het bankzittersstatuut van Ronaldo vormde een probleem op het voorbije WK. Nu hij op een lager niveau gaat voetballen in Saudi-Arabië wordt zijn rol een harde noot om kraken voor Martinez. ©  ISOPIX

Martinez dribbelde in zijn gekende stijl handig heen om de boude ambities van zijn nieuwe baas, bondsvoorzitter Fernando Gomes. De pers wilde weten of hij mikt op de Europese titel in 2024.

“Toen ik de eerste keer met de voorzitter praatte, sprak het project mij enorm aan. Er zijn grote verwachtingen en objectieven. Er zijn veel capabele mensen in de federatie en talentvolle spelers. Ik heb ongelooflijk veel zin om samen onze objectieven te verwezenlijken.”

“We moeten durven dromen, maar voor mij als trainer is het proces belangrijk. Ik moet een competitieve selectie maken die wedstrijden wint. Met de Belgische nationale ploeg waren we in 28 opeenvolgende WK- en EK-kwalificatiematchen ongeslagen. In de eerste plaats moet je je zien te plaatsen voor een tornooi, anders kun je het niet winnen. Op tornooien zelf maken kleine details het verschil. Ik ben iemand die uitgaat van tactische flexibiliteit. Of ik met drie of met vier achterin speel, hangt af van de spelers die ik ter beschikking heb. Ik geloof niet in systemen, ik geloof in mensen met talenten. Je moet als coach flexibel zijn zodat talenten zich niet moeten aanpassen aan een systeem. Tactische flexibiliteit is zeer belangrijk in het moderne voetbal. We gaan een goede structuur neerzetten zonder bal en in balbezit moeten we ons talent aanwenden om wedstrijden te controleren. Portugal is een land dat altijd competitief geweest is en dat mogen we niet verliezen. Daarnaast passen Portugese spelers zich zeer snel aan, dat zie je als ze naar een buitenlandse competitie trekken. Ook dat is een troef. Ik wil in mijn staf zeker één Portugese assistent met ervaring als international. Dat is belangrijk om de filosofie van het Portugees voetbal te bewaken. De komende dagen zullen we communiceren over de invulling van mijn staf.”

Martinez’ voorganger Fernando Santos werd Europees kampioen en won de Nations League. Dat zijn grote voetsporen om in te treden.

“Het is makkelijker om na een grote bondscoach te komen, dan kun je voortbouwen op zijn werk. Maar we hebben tegelijk als coaches andere zaken in ons repertoire. Ik bedank Fernando Santos voor zijn werk, we gaan op de goede dingen voortbouwen en geen zaken weggooien die ons helpen voor de toekomst.”

Op de vraag of hij het uiterste uit de gouden generatie van België heeft gehaald, antwoordde Martinez: “Het is aan anderen om te oordelen. We stonden vier jaar lang nummer één op de wereldranglijst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen