Wat u mag verwachten van Team Jayco AlUla: met sterke drietand naar de Tour

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van BikeExchange-Jayco.

Stijn Joris

Hoe was 2022?

Na twee mindere jaren, knoopte het team weer aan met meerdere successen. Simon Yates had daarin een behoorlijk groot aandeel. Hij won twee ritten in de Giro. In de Tour zorgden Groenewegen en Matthews voor dagsucces. Spurter Kaden Groves maakte de driehoek compleet door in de Vuelta een etappe mee te pikken. In de klassiekers was de ploeg opnieuw volledig afhankelijk van Michael Matthews. De snelle Australiër viel net naast het podium in Milaan-San Remo.

Michael Matthews zette op verbluffende wijze rit 14 naar Mende naar zijn hand in de Tour. © EPA-EFE

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

Yates, Matthews en Groenewegen zijn opnieuw de speerpunten van de ploeg. Yates gaat dit jaar resoluut voor de Tour, al lijkt ritsucces veeleer bij zijn mogelijkheden te passen dan meedingen naar een podiumplek in het eindklassement. Samen met Groenewegen en Matthews speelt de ploeg haar drie beste renners uit in de Ronde van Frankrijk. De Tour is voor de ploeg met andere woorden het ijkpunt in 2023.

Wat moet beter dan in 2022?

Michael Matthews iets beter omringen in de belangrijke eendagswedstrijden. Het aantrekken van Pöstlberger en vooral Stybar is daar niet vreemd aan. Echte klassementsambities in de grote rondes lijkt de ploeg overboord te kieperen, al hoopt het met Eddie Dunbar wel nog wat te kunnen betekenen in de Giro en de Vuelta.

Wie is de grootste aanwinst?

De Ier Eddie Dunbar (26) won in 2022 de Ronde van Hongarije en de Settimana Coppi e Bartali. Hij komt over van Ineos en moet in staat zijn om in kleinere rondes van een week een rol te spelen. Daarnaast hoopt de ploeg nog eens alles uit Zdenek Stybar te persen. Kan hij na enkele onfortuinlijke jaren nog eens scoren in de klassiekers, als knecht voor Matthews, of als wisselkopman?

Zdenek Stybar komt de rangen versterken. In Loenhout reed hij zijn laatste cross in het shirt van Quick.Step. © BELGA

Wie is het grootste verlies?

Het team nam afscheid van acht Australiërs. Met Jack Bauer (37) vertrok er een berg ervaring naar Q36.5 Pro Cycling Team. Nick Schultz kwam in de Tour heel dichtbij een ritzege en tekende voor IsraëPremier Tech, maar de belangrijkste naam die weg ging, zou wel eens Kaden Groves kunnen zijn. De 23-jarige snelle man won dit jaar al een rit in de Vuelta en heeft een veelbelovende carrière voor zich. Alpecin-Deceuninck sloeg hem aan de haak.

Wat moet u nog weten?

Met Filippo Zana haalde de ploeg de Italiaanse kampioen in huis. Hij klopte Lorenzo Rota en Samuele Battistella op de streep in Alberobello. De 23-jarige renner komt over van Bardiani-CSF-Faizané en tekende gelijk een contract voor drie seizoenen.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen