Wat u mag verwachten van Jumbo-Visma: superteam staat nog sterker aan de start van 2023

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Jumbo-Visma.

Stijn Joris

Hoe was 2022?

Kon amper beter. Na enkele mislukte pogingen met Roglic, slaagde de Nederlandse formatie erin om haar grootste doel te verwezenlijken: met Vingegaard won het de Tour en als toemaatje graaide hij ook de bollen mee en pakte Van Aert het groen. Onder drie renners verdeelden ze overigens ook nog zes ritten. Roglic viel letterlijk weg in de Vuelta en kon daardoor de strijd met Evenepoel niet aangaan. De Sloveen zette wel het eindklassement van Parijs-Nice en de Dauphiné naar zijn hand. In totaal won Jumbo-Visma tien etappes in de drie grote rondes. In het klassieke werk voegde Van Aert de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Saxo Bank Classic aan zijn palmares toe. Met 48 teamoverwinningen, evenaarde Jumbo-Visma maar net haar record niet. Bovendien won Tobias Foss in Wollongong nog verrassend het WK tijdrijden.

  Nu al een legendarische foto: Van Aert pakte in de Tour uit met een straf nummer en won de rit naar Calais in het geel. © BELGA

  Wat zijn de grote doelen dit jaar?

  De Tourzege van Jonas Vingegaard verdedigen staat helemaal bovenaan het lijstje. Daarnaast zal de focus opnieuw op de Klassiekers liggen. In 2022 won het team geen Monument en dat willen ze liefst niet herhalen. Van Aert hoopt in 2023 de puntjes op de i te zetten door in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix – bij uitstek zijn koersen – nu echt toe te slaan. Roglic trekt naar de Giro en krijgt met onder meer Kelderman, Foss, Bouwman, Gesink, Tratnik en Gesink een sterk team mee om Evenepoel het vuur aan de schenen te leggen.

  Wat moet beter dan in 2022?

  Veel ruimte voor verbetering is er niet na een grand cru jaar. Al willen Merijn Zeeman en co straks – samen met Van Aert - absoluut scoren in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Van Aert mikt in het voorjaar al zeker op de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo. In Vlaanderen wordt hij in de E3, Gent-Wevelgem en uiteraard de Ronde verwacht. Vingegaard maakte vorig jaar van Lombardije nog een doel, maar kon daar niet echt de verwachtingen inlossen. Hij werd er ‘pas’ 16de op twee minuten van Pogacar. Ook in de Giro wil Jumbo-Visma met Roglic voor eindwinst gaan, waar het vorig jaar niet in de buurt kwam van het podium. Daarnaast is het ook uitkijken naar spurttalent Olav Kooij (21), vorig jaar al goed voor 15 zeges.

  De kopmannen van het Nederlandse team op een rijtje tijdens de ploegvoorstelling. © BELGA

  Wie is de grootste aanwinst?

  Als je de winnaar van Parijs-Roubaix aan je team kan toevoegen, heb je goede zaken gedaan. Met Dylan van Baarle heeft Jumbo-Visma een tweede serieus ijzer in het vuur in het klassieke werk. Sportieve baas Merijn Zeeman kondigde al aan dat hij naast Van Aert zijn kans mag gaan in de koersen die beide renners liggen. Andere nieuwkomers als Wilco Kelderman en Jan Tratnik behoren dan weer tot de elite onder de knechten.

  Wie is het grootste verlies?

  Tom Dumoulin nam in 2022 al afscheid en trok definitief een streep onder zijn wielercarrière. De Giro-winnaar van 2017 kon bij Jumbo-Visma nooit echt een vervolg breien aan zijn rondesucces bij Team Sunweb. Daarnaast vertrokken met Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) en Mike Teunissen (Intermarché-Wanty-Gobert) trouwe luitenanten die zelf ook af en toe scoorden vanuit de tweede lijn.

  Tom Dumoulin is intussen renner af. © AFP

  Wat moet u nog weten?

  Jumbo-Visma blijft in zee gaan met het Nederlands-Canadese fietsenmerk Cervélo, maar verandert wel van technische partner voor de versnellingen. Na jarenlang op Shimano vertrouwd te hebben, stapt het nu over naar het Amerikaanse schakelsysteem van SRAM. Dat schakelt net iets anders en dat wordt dus even wennen voor de renners. Voorts is het in 2023 tien jaar geleden dat Blanco Pro Cycling met Richard Plugge de voormalige Rabobank-ploeg overnam en sindsdien een doorgedreven professionalisering inzette.

  Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

  Aangeboden door onze partners

  HOOFDPUNTEN

  Aangeboden door onze partners

  Beste van Plus

  Lees meer

  Meest Gelezen