Wat u mag verwachten van UAE Team Emirates: Tadej Pogacar wil de Ronde van Vlaanderen én die van Frankrijk

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van UAE Team Emirates.

Stijn Joris

Hoe was 2022?

Met 48 overwinningen, evenveel als Jumbo-Visma, deed UAE beter dan ooit. Alleen blijft 2022 toch vooral hangen als het jaar waarin Vingegaard Pogacar op de knieën kreeg in de Tour. Al omschrijft de Sloveen dat zelf niet als een echte nederlaag omdat hij nog drie ritzeges en de witte trui buit kon maken. Daarnaast won hij trouwens ook onder meer de Strade Bianche, de UAE Tour, de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Lombardije. Bovendien wierp de intussen 20-jarige Juan Ayuso zich met een podiumplek in de Vuelta nadrukkelijk op als één van de rondetalenten voor de toekomst.

  Wat zijn de grote doelen dit jaar?

  Pogi gaat voor zijn derde eindzege in de Tour. Hij wil orde op zaken stellen. De transferpolitiek die UAE hanteerde lijkt daar ook op te wijzen. Nieuwkomers Adam Yates, Jay Vine en Felix Grosschartner lijken voorbestemd om de Tourploeg te halen. Pogacar kondigde zelf ook al aan om een tweede poging te zullen ondernemen om de Ronde van Vlaanderen te winnen. Daarnaast heeft UAE met onder meer Almeida en Ayuso nog andere troeven voor het rondewerk.

  Pogacar (r.) wil dit jaar opnieuw het geel. © PRESSE SPORTS

  Wat moet beter dan in 2022?

  Collectief sterker voor de dag komen in de Tour. Mede door covid-besmettingen en ziekte werd Pogacar vorig jaar nagenoeg aan zijn lot overgelaten. Als team kwam Jumbo-Visma ook na opgaves van Roglic en Kruijswijk veel sterker voor de dag. Pogacar ging mede dankzij de aanvallen van Roglic en het tempowerk van Van Aert ten onder. Bjerg en McNulty waren de enige knechten waar hij op kon vertrouwen.

  Wie is de grootste aanwinst?

  Met Adam Yates wist UAE Emirates de negende van de Tour in te lijven. Een Brit met al behoorlijk wat ervaring. Een enorme aanwinst voor de klimtrein van Pogacar, net als Jay Vine, de bergkoning van de Vuelta. Al is het natuurlijk nog maar de vraag of zij allebei in dienst van Pogi worden uitgespeeld. Tim Wellens gaat hem dan weer ondersteuning bieden in het Vlaamse werk en vermoedelijk ook in de klimklassiekers. Hij kan een dubbelrol als gids én bliksemafleider op zich nemen.

   Tim Wellens verdedigt vanaf nu niet langer de kleuren van Lotto-Dstny. Ook Adam Yates, hier in zijn zog, trekt mee naar UAE Emirates. © BELGA

   Wie is het grootste verlies?

   Met Gaviria verliet een snelle man het schip. De ploegleiding bekloeg zich over de mentaliteit en motivatie van de Colombiaan die naar Movistar trekt. De sprinter was in 2022 nog goed voor twee overwinningen en een resem ereplaatsen. De ploeg lijkt het accent daarmee nog iets meer richting Pogacar en zijn klassementsambities te verleggen. Ex-wereldkampioen Rui Costa gaat bij Intermarché-Wanty-Gobert op zijn 36ste nog een nieuwe draai aan zijn carrière geven.

   Wat moet u nog weten?

   Joxean Fernandez, beter bekend als Matxin, kruipt niet langer in de volgwagen als ploegleider. Hij blijft wel actief als sportief manager onder de hoede van CEO en hoofd van de ploeg, Mauro Gianetti. De Venezolaan Tomas Gil neemt de plek aan het stuur van de ploegleiderswagen over van Matxin.

   Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

   Aangeboden door onze partners

   HOOFDPUNTEN

   Aangeboden door onze partners

   Beste van Plus

   Lees meer

   Meest Gelezen