Wat u mag verwachten van Israel-Premier Tech: alle hoop op Dylan Teuns, Chris Froome blijft interessant vóór en na de koers
De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Israel-Premier Tech.
Hoe was 2022?
Ronduit slecht. Anders tuimel je niet uit de World Tour en eindig je nog achter Lotto-Dstny. Het coronapandemie is volgens de leiding de oorzaak van de neergang van de ploeg. Zo leed Ben Hermans, altijd goed voor een zak UCI-punten, het hele jaar door onder Long Covid. Er waren danig veel zieken dat Israel-Premier Tech niet eens aan voldoende renners kwam om de Ronde van Vlaanderen te rijden. Daardoor was de ploeg van Kjell Carlström in het voorjaar nergens. Dat kwam ook al omdat Sep Vanmarcke van de ene besmetting naar het andere plaagje sukkelde en Jakob Fuglsang voor het tweede jaar op rij maar matig was. Met een zesde plaats van Michael Woods in de Waalse Pijl en een tiende stek van diezelfde Canadees in Luik-Bastenaken-Luik schiet je niet echt op.
Alleen in de Tour werd er gelachen want Simon Clarke won nipt de legendarische kasseirit en Hugo Houle sloeg onderweg naar Foix toe. De ploeg had gehoopt alsnog het tijd te doen keren door o.a. Vanmarcke op het najaar in te zetten, maar de achterstand was te groot geworden. Tot overmaat van ramp sloeg corona opnieuw hard toe. Zelfs Teuns werd in het najaar voor een tweede keer besmet zodat ook de Ronde van Lombardije in het water viel.
Wat zijn de grote doelen dit jaar?
Als Proteam kan Israel-Premier Tech aan alle eendagskoersen van de World Tour deelnemen, maar anderzijds moet het team van de Canadese eigenaar Silvan Adams voor de grote ronden op wild cards rekenen. Het Proteam hoopt op een uitnodiging van de Giro en de Tour.
Het grote objectief van het seizoen is simpel: het beste Proteam worden, zodat er automatisch wel startzekerheid is zoals Lotto-Dstny dat nu heeft voor de grote ronden.
Wat moet beter dan in 2022?
Gewoon alles. De performance staff werd grondig herschikt omdat ploegleiders soms renners selecteerden waarvan ze niet wisten dat ze ziek waren. Om veel meer coherentie te hebben coördineert Rik Verbrugghe nu de cel ploegleiders.
Wie is de grootste aanwinst?
Eigenlijk is dat nog altijd Dylan Teuns die pas vanaf 5 augustus aansloot bij Israel-Premier Tech nadat hij met toestemming van Bahrain Victorious zijn bestaande contract verbrak. Met daarbij een fitte Vanmarcke heeft Verbrugghe op het eerste gezicht een leuke tandem om te spelen in de Vlaamse voorjaarskoersen. Jens Reynders is nog niet zo’n grote naam, maar de Limburger van Vlaanderen-Baloise is een versterking voor het Vlaamse voorjaar. Dan is er nog Stephen Williams die last minute werd binnengehaald. De Brit van Bahrain Victorious had een voorakkoord met B&B Hotels dat een fiasco werd. Op de valreep werd ook nog Nick Schultz binnengehaald die in principe ook al naar de geflopte ploeg van Pineau zou gaan.
Patrick Bevin — © EPA-EFE
Wie is het grootste verlies?
Ergens Patrick Bevin. De 31-jarige Nieuw-Zeelander gaat naar Team DSM. Afgelopen seizoen won hij de Ronde van Turkije, maar anderzijds heeft hij toch twee magere jaren in vergelijking met vier jaar geleden bij BMC Racing.
Israel-Premier Tech liet wat te oude knollen afvloeien, genre Mathias Brändle, Alex Dowsett, Alessandro De Marchi, of bijvoorbeeld Carl Fredrik Hagen die bij Lotto-Soudal in zijn eerste jaar top-tien reed in de Vuelta, maar de voorbije twee seizoenen bakte hij er niets van. De Noor haalde amper 85 wedstrijddagen!
Chris Froome — © BELGA
Wat moet u nog weten?
Chris Froome begint als nakende 38-jarige aan zijn laatste luikje van een megacontract van drie jaar. In de etappe naar l’Alpe d’Huez werd hij derde. Wat hem opnieuw laat verleiden tot uitspraken dat een Tourzege er nog altijd inzit. Alleen moet de ploeg eerst uitgenodigd worden. Anderzijds beweert hij dan weer dat zijn VO2 max verminderd is na zijn covidbesmetting in de Tour.
Feit is dat er organisatorisch een en ander werd veranderd. Vier ploegleiders mochten beschikken: de Italiaan Claudi Cozzi, de Deen Nicki Sörensen, de Australiër Zakkari Dempster en de Canadees Gordon Fraser. De Estlander Rene Mandri, de Nieuw-Zeelander Sam Bewley en de Zwitser Jens Blatter komen erbij. Eric Van Lancker gaat vanaf dit seizoen als fleet manager samen met zijn dochter Isaura de logistiek verzorgen.
Met Joost De Maeseneer heeft de ploeg van Rik Verbrugghe ook een nieuwe hoofddokter. De Oost-Vlaming komt over van Intermarché – Wanty-Gobert. In totaal heeft Israel-Premier Tech zes Belgische dokters. Waarmee het team elk jaar een beetje meer Belgisch van inslag wordt.
Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen
HOOFDPUNTEN
IN BEELD. Spelers en supporters vieren samen eerste feestje op veld van de Bosuil: “We hebben vandaag geschiedenis geschreven”
Met feel-good, een duidelijk plan en bewijsdrang: Mark van Bommel leidt Antwerp naar eerste titel in 66 jaar
Toby Alderweireld. Met de A van Antwerpen: “Dit is het allermooiste moment uit mijn carrière”
Het rapport van de kampioen: Alderweireld met de maximumscore, uitblinkers in elke linie… en toch ook “een vijfje” voor Radja
Beste van Plus
Lees meer
Gianluca Pollefliet wint Memorial Philippe Van Coningsloo, Robbe De Weert is beste streekrenner met 32e plek
Rune Herregodts klaagt niet na hartverscheurende finish in Dauphiné, maar: “Misschien moet ik Fransman worden”
Twee maanden na val in Ronde van Vlaanderen kleurt Girmay meteen Brussels Cycling Classic: “Als hij stappen kan blijven zetten, ga je hem zeker zien in de Tour”
Drama voor Rune Herregodts: Belg strandt op 25 meter van ritwinst in de Dauphiné, Christophe Laporte zegeviert