Wat u mag verwachten van Team Flanders - Baloise: het laatste kunstje van Walter Planckaert en welke stap kan Kamiel Bonneu nog zetten?

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Team Flanders - Baloise.

Guy Van Den Langenbergh

Hoe was 2022?

Best goed eigenlijk! Het opleidingsteam van de Vlaamse overheid mocht vier kruisjes achter hun naam zetten en dat was toch alweer enkele jaren geleden. Bovendien vielen meerdere renners op door hun offensieve rijstijl. Pistiers Lyndsay De Vylder en Robbe Ghys wonnen dan weer de prestigieuze Zesdaagse van Gent. Dit alles zorgde ervoor dat zeven renners de kans kregen om een stap hogerop te zetten waarvan drie een plaatsje in de World Tour hebben gevonden. Ook deze statistiek bewijst dat 2022 zeker geen slecht jaar was voor de renners van Walter Planckaert en Hans De Clercq.

Jens Reynders tijdens Parijs-Roubaix. ©  BELGA

Wat zijn de grootste doelen dit jaar?

Dezelfde als die van de voorbijgaande jaren: jonge renners de kans geven zich te ontplooien. Eén renner mag met iets meer ambitie naar bepaalde wedstrijden afreizen: Limburger Kamiel Bonneu won het voorbije seizoen al twee keer en besloot nog een jaar langer bij het Vlaamse opleidingsteam te blijven, ondanks aanbiedingen vanuit de World Tour. Bonneu is een talent als de wegen bergop lopen, alleen het ‘plaatsen’ aan de voet van een helling moet hij nog beter onder de knie krijgen. En dat wil hij dit jaar leren.

Wat moet beter dan in 2022?

Niets! Als de twintig renners die dit jaar de kern vormen even goed doen dan het afgelopen seizoen, zal men dik tevreden zijn. De zeven renners die vertrokken, hadden elk op hun manier een belangrijk aandeel in het succesvolle jaar en worden nu vervangen door nieuwe, jonge elementen. Druk is er dus niet, enkel voor Bonneu mag de lat een beetje hoger worden gelegd.

Wie is de grootste aanwinst?

Vincent van Hemelen komt van de opleidingsploeg van Lotto-Soudal en heeft van de zes nieuwkomers duidelijk de meeste adelbrieven in zijn bezit. Maar ook voor hem zal het toch vooral aanpassen worden aan het profpeloton.

Nieuwkomer Vincent Van Hemelen. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Wie is het grootste verlies?

In cijfers uitgedrukt is Rune Herregodts zonder twijfel het grootste verlies. Hij won immers het afgelopen seizoen twee wedstrijden. Robbe Ghys wordt dan weer een grote toekomst voorspeld als lead-out en pistier. Gevoelsmatig lijkt het vertrek van Jens Reynders de grootste aderlating. De sterke Limburger was één van de meest aanvalslustige renners uit het peloton met onder meer een gesmaakt optreden in Parijs-Roubaix. Dat Reynders de kans kreeg om naar Israël – Premier Tech te vertrekken, was dan ook een terechte beloning voor zijn offensieve manier van koersen.

Wat moet u nog weten?

Walter Planckaert. ©  Icon Sport

We spreken voortaan van Team Flanders - Baloise en niet langer van Sport Vlaanderen - Baloise. Ploegleider Walter Planckaert wordt op 8 april 75 en heeft te kennen gegeven dat dit met zekerheid zijn laatste seizoen wordt. Parijs-Roubaix wordt dit jaar op 9 april gereden en het is Planckaerts droom om daar een punt te zetten achter een ronduit indrukwekkende carrière. Alleen moet het team daarvoor wel een wildcard krijgen van organisator ASO. Planckaert is sinds 2005 verbonden aan het Vlaamse opleidingsteam en zag in al die jaren heel wat talenten via zijn team de revue passeren.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen