Federaal parket in beroep tegen vrijlating twee verdachten in drugdossiers die niet in de rechtbank geraakten wegens geen vervoer

Het federaal parket is in beroep gegaan tegen de beslissing van de Brusselse raadkamer om twee verdachten in omvangrijke drugdossiers vrij te laten. De twee verdachten moesten donderdag voor de raadkamer verschijnen, maar werden door die raadkamer vrijgelaten omdat ze niet konden worden overgebracht naar het justitiepaleis.

tgBron: BELGA

Een van de verdachten zou lid zijn van de grote criminele organisatie die op 26 oktober 2021 werd opgerold. Die organisatie zou actief geweest zijn in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa, en kon ontmanteld worden dankzij de informatie die speurders haalden uit de duizenden ontcijferde berichten van het gekraakte SKY ECC-netwerk. De tweede verdachte werd in februari 2022 opgepakt in een ander onderzoek, naar een andere criminele organisatie, die ook kon worden opgerold dankzij de informatie uit de SKY ECC-kraak. 

Beide personen moesten donderdag voor de raadkamer verschijnen in het kader van hun voorlopige hechtenis. Geen van beiden was echter aanwezig op de zitting omdat ze niet vanuit de gevangenis konden overgebracht worden naar het justitiepaleis. De raadkamer besloot daarop hen vrij te laten, zonder voorwaarden.

“De raadkamer betreurt dat de Belgische gevangenissen niet in staat zijn om gedetineerden naar de zitting te laten overbrengen door personeelstekort”, staat in beide beschikkingen. “Het gaat daarbij niet meer om overmacht, maar om een systematisch probleem. Aangezien de rechten van verdediging hierdoor geschonden worden, wordt de verdachte vrijgelaten.”

Transportproblemen

Het federaal parket heeft tegen beide beschikkingen beroep aangetekend. De twee verdachten blijven dus in de cel en moeten binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

De jongste weken zijn er geregeld problemen met overbrengingen en moeten zaken worden uitgesteld omdat de beklaagden niet tijdig van de gevangenis naar het justitiepaleis kunnen worden overgebracht;

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen