Shakhtar Donetsk wil via TAS 40 miljoen euro schadevergoeding van FIFA

©  REUTERS

De Oekraïense topclub Shakhtar Donetsk zag vanwege de Russische inval in Oekraïne meerdere spelers verhuizen naar andere teams en wil daarvoor een vergoeding van 40 miljoen euro van de wereldvoetbalbond FIFA. Donderdag (9.30u) staat een hoorzitting gepland bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne.

Jens JacobsBron: BELGA

De invasie in Oekraïne heeft ook het voetbal in Oekraïne stevig door elkaar geschud. Heel wat buitenlandse spelers voelden zich niet meer veilig en verlieten daarom het land. Shakhtar Donetsk, de 13-voudige kampioen van Oekraïne, vindt zichzelf het slachtoffer van enkele maatregelen die de FIFA trof na de Russische invasie . Zo besliste de organisatie onder meer dat spelers actief bij Oekraïense clubs hun contract tot 30 juni 2023 mochten laten schorsen als ze voorafgaand geen akkoord vonden met hun ploeg. 

Volgens Shakhtar had dat tot gevolg dat meerdere internationals gratis het team verlieten. Algemeen directeur Sergei Palkin schat het verlies door gemiste transfersommen en algemene inkomsten op ongeveer 40 miljoen euro. Dat bedrag wil Shakhtar recupereren bij de FIFA omdat die “verantwoordelijk” zou zijn. 

©  EPA-EFE

“Onvermijdelijk gevolg”

De FIFA erkende eerder al dat “Oekraïense clubs mogelijk geconfronteerd zouden worden met talrijke vertrekkers”, maar benadrukte tegelijk dat dit “een onvermijdelijk gevolg is van de situatie in Oekraïne”. De FIFA beloofde daarnaast wel dat “de belangen van de Oekraïense clubs zouden worden beschermd”. Bij de spelers die Shakhtar de voorbije maanden zag vertrekken met een opgeschort contract, horen onder meer de Braziliaan Tetê (naar Lyon) en de Israëliër Manor Solomon (naar Fulham).

Ondanks de vele vertrekkers, deed Shakhtar het niet onaardig in de Champions League. De Oekraïense topclub wist zich als derde, in een groep met Real Madrid, Leipzig en Celtic, te plaatsen voor de Europa League. Daarin speelt het binnenkort tegen het Franse Stade Rennes van Rode Duivels Jeremy Doku en Arthur Theate.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen