Politie moet door nationale betoging bijspringen in meer dan de helft van de Vlaamse gevangenissen

Archiefbeeld ©  fvv

De nationale betoging zorgt vrijdag ook voor de nodige hinder in de gevangenissen. Voor de ochtendshift daagde in meer dan de helft van de Vlaamse gevangenissen bijvoorbeeld te weinig personeel op om de minimale dienstverlening te garanderen, zo meldt het gevangeniswezen. Daar werden politieagenten opgevorderd om in te springen. Voor de nachtshift was er in enkele gevangenissen te weinig personeel.

jvhBron: BELGA

De vakbonden bliezen vrijdag voor een betoging verzamelen in hoofdstad. Dat zorgde ook in de gevangenissen voor hinder omdat cipiers deelnamen aan de actie. De hinder startte al bij de nachtschift, zo blijkt uit een overzicht van het gevangeniswezen voor de Vlaamse gevangenissen en de Brusselse gevangenissen Haren en Sint-Gillis.

Voor de nacht was er onvoldoende personeel in de gevangenissen van Brugge, Merksplas, Haren en Sint-Gillis om de minimale dienstbezetting te hebben. “Er was bijstand van in totaal een 20-tal politieagenten voor de nacht”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

“Voor de vroege shift is er in meer dan de helft van de inrichtingen te weinig personeel opgedaagd om de minimale dienstbezetting te kunnen garanderen”, aldus de woordvoerster. Het gaat om de gevangenissen van Antwerpen, Beveren, Brugge, Gent, Leuven Centraal en Leuven Hulpgevangenis, Mechelen, Merksplas en Haren en Sint-Gillis. “Er zijn in totaal 26 politieagenten nodig om bijstand te verlenen om de werkwilligen bij te staan. Gedetineerden dienen op cel te blijven, er zijn geen activiteiten en er is enkel etensbedeling”, aldus Van De Vijver.

In het zuiden van het land wordt de actie overal gevolgd, klinkt het nog. Ook hier geldt het nachtregime, dus zonder activiteiten en enkel met etensbedeling. In de gevangenissen van Marneffe en Paive was bovendien politieversterking nodig. De hinder in de Belgische gevangenissen zal naar verwachting de rest van de dag, met de andere shiften, hetzelfde blijven.

Tot slot laat het gevangeniswezen nog weten dat er nationaal een “zware impact” is voor de tewerkstelling van gedetineerden. “Alle werkhuizen zijn dicht, terwijl er veel werk is voor de afsluiting van het jaar”, aldus Van De Vijver.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen