Belg wint 142 miljoen met EuroMillions

© Bert De Deken

De jongste jackpot van EuroMillions gaat naar een Belg. De man of vrouw heeft als enige de vijf juiste getallen en twee sterren aangeduid en wint een bedrag van 142.897.164 euro. Dat meldt de Nationale Loterij dinsdagavond.

wver

12, 20, 25, 26, 27 en de sterren 8 en 12: de landgenoot die dinsdag met deze combinatie speelde met EuroMillions, is ruim 142 miljoen euro rijker. Toch is het niet de grootste loterijwinst ooit in ons land: in 2016 ging een geluksvogel al aan de haal met 168 miljoen euro.

LEES OOK. Brusselse straatveger die 168 miljoen won met EuroMillions, vreest dat zijn leven in gevaar is: “Laat hem met rust”

Volgens naasten van de winnaar had het geld hem echter een hele hoop miserie gebracht. Vlak na zijn winst, verhuisde de man om zichzelf en zijn familie te beschermen. De straatveger vreesde dat hij de aandacht van slechte mensen zou trekken. “We moeten hem met rust laten en stoppen met informatie over hem vrij te geven, want dat brengt hem in gevaar”, verklaarde een vriend van de familie toen. “Hij zou ontvoerd of afgeperst kunnen worden.”

LEES OOK. Gevlucht, gescheiden, bedreigd: zo vergaat het de andere EuroMillions-winnaars nu

In 2017 won een Belg meer dan 153 miljoen euro en daarvoor mocht iemand uit de omgeving van Tienen ook al eens 100 miljoen euro op zijn of haar rekening bijschrijven.

LEES OOK. Komen we ooit te weten wie de winnaar van 153 miljoen euro is?

Eerder dit jaar greep een landgenoot nét naast een recordpot van 230 miljoen euro. Dat is de maximale jackpot bij Euromillions, hoger kan die nooit zijn. Een Belgische winnaar had toen vijf cijfers en één ster correct en won 4,4 miljoen euro. De grote pot ging toen naar een Brit.

LEES OOK. Recordpot van 230 miljoen is gevallen bij Euromillions, Belg zat er nét naast

EuroMillions bestaat sinds 2004 en is een samenwerking van negen Europese loterijen, die zo hogere winstbedragen willen uitkeren dan mogelijk is via de ­nationale trekkingen. Sindsdien hebben al tientallen Belgen de jackpot gewonnen, meldt de Nationale Loterij.

Als de winnaar met zijn of haar biljet naar de winkel gaat, en dat ingeeft, komt er een winnend geluid, en verschijnen er sterretjes op het scherm, plus het telefoonnummer van de cel winnaarsbegeleiding van de Nationale Loterij. Dan wordt een afspraak gemaakt, nog steeds zonder dat het precieze gewonnen bedrag bekend­gemaakt wordt. De uitbater van de krantenwinkel zélf weet dit ook niet.

De Nationale Loterij raadt winnaars aan om anoniem te blijven. “Mensen beseffen ook wel dat hen iets speciaals overkomen is, en dat ze daar heel bewust mee moeten omgaan”, luidt het bij de Nationale Loterij. “Wij vragen hen ook om vooral rustig te blijven. Voor zover dat mogelijk is, natuurlijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer