Vermaarde sopraan Lissa Meyvis keert terug naar podium van jubilerend Muzarto: “Hier begon het allemaal voor mij”

Lissa Meyvis keert voor de viering van 50 jaar Muzarto terug naar haar roots. © Fakkeltheater

Essen -

Sopraan Lissa Meyvis is al bejubeld door Toots Thielemans, de manager van Toon Hermans en zelfs de Nederlandse prinses Beatrix. Op 11 december brengt ze haar Tour de Chant in de muziekschool Muzarto die een halve eeuw viert. Ze keert daarmee terug naar de plek waar het voor haar allemaal begon.

Lissa Meyvis zingt al sinds de kleuterschool. Ze noemt haar lievelingskatje alvast Figaro en blijft haar hele jeugd zingen. Twaalf jaar muziekschool Muzarto resulteert onder meer in een eerste prijs van Dexia Classics. Op haar achttiende kiest ze voor een master in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Met het diploma op zak in 2011, start ze meteen aan een vijfjarige opleiding klassieke zang aan het conservatorium van Antwerpen, dat ze met grote onderscheiding afrondt.

Toon Hermans

Al in haar tweede jaar richt ze met drie studievrienden het gezelschap Ode aan die Freunde op. Intussen stonden ze al meer dan honderd keer op het podium. In 2019 wordt Ode an die Freunde ook gelauwerd met het Gouden Label Muziektheater.

Intussentijd nemen Jack van Poll, Anne Mie Gils en Ann Van den Broeck Lissa mee op de bühne. Ze houdt van vele muziekjes. “Dat meisje heeft een goede timing”, merkt ook Toots Thielemans op. Ze zingt Mozart en Bernstein, maar ook Carpenters en Toon Hermans.

Het is trouwens met de laatste manager en vriend van Toon Hermans dat Lissa in het voorjaar 2015 de avondvullende show In de Schaduw van Toon Hermans met liedjes van en verhalen over Toon Hermans brengt. Dat zullen ze zeven seizoen lang doen, goed voor meer dan 110 voorstellingen in theaters in Vlaanderen en Nederland, waaronder Koninklijk Theater Carré Amsterdam. Ze trekt er de aandacht van prinses Beatrix: “Wie is dat meisje in het rode jurkje dat zo mooi zong?”

In december 2016 schittert Lissa zelfs naast Freek de Jonge en Paul van Vliet in de finale van de grote Nederlandse hommage bij de honderdste geboortedag van Toon in zijn tempel Koninklijk Theater Carré Amsterdam.

“Wat mij zo aanspreekt in de liedjes van Toon Hermans is de ogenschijnlijke eenvoud waaronder zoveel diepgang schuilgaat. Het lijken allemaal zo’n eenvoudige liedjes, maar in de teksten is vaak een hele gevoelswereld te ontdekken. Op die manier kan ik er echt mijn eigen inbreng aan geven, terwijl ik toch trouw blijf aan de muziek en de geest van Toon.”

Opera

Lissa Meyvis zong al diverse operarollen in Vlaanderen, Nederland, Griekenland en Duitsland. Sinds 2019 is ze in het Antwerpse Fakkeltheater gastvrouw van het zondagse aperitiefprogramma Bellissama, met jong talent en gevestigde waarden.

Dit voorjaar toerde Lissa met het wereldberoemde Nederlandse Metropole Orkest langs de grote Nederlandse zalen met het hommageprogramma Toon! en is ze soliste in de tournee van de kinderopera De Gruffalo.

Lissa zong in opera’s in binnen- en buitenland en eert Toon Hermans al haar hele carrière. © Fakkeltheater

Bij Muzarto leerde ze de kneepjes van het vak. Leerkracht Dominique Maes was haar grote voorbeeld. “Ze bleef zelf altijd bijleren en nieuwe dingen proberen. Ze maakte zingen voor ons gestructureerd, maar ook vooral fijn. Ze daagde ons uit op het podium en liet ons genieten van samen zingen”, blikt ze graag terug. “Als kind leerden we veel musical en filmmuziek, later ook klassieke muziek waar ik werkelijk nog alles te ontdekken had. Wij zongen thuis veel, maar dan vooral volksliedjes en canons.”

Op zondag 11 december keert ze terug naar Essen met haar Tour de Chant, om 14u in het auditorium van Muzarto op het Kerkplein 3. Ook in Essen brengt ze liedjes van Toon Hermans: “Mijn repertoire is niet compleet zonder de liedjes van Toon.”

Een ticket kost 12 euro.

 (Elke Lamens)

50 jaar Muzarto, Lissa à mille temps, www.essen.be/tickets

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus