Zwemmen

Jasper Aerents hangt zwembroek aan de haak en hint naar tweede passie: “Misschien leeft het competitiebeest in mij wel verder op vier wielen”

Aerents heeft een dubbel gevoel bij zijn afscheid. “Het is pijnlijk om nu plots te moeten stoppen, maar anderzijds ook een mooi moment als ik terugkijk op mijn carrière.” ©  Belga

Wachtebeke -

Het was zijn intentie om door te gaan tot de Olympische Spelen in Parijs, maar Jasper Aerents heeft op 29-jarige leeftijd vroeger dan voorzien beslist om te stoppen met het topzwemmen. “Ik was niet het allergrootste talent, maar heb toch twee olympische finales kunnen zwemmen. Daar ben ik trots op”

Geert Stevens

“Ik ben al gestopt sinds oktober, maar heb de beslissing nu pas officieel gemaakt”, aldus Jasper Aerents, die een wat dubbel gevoel heeft bij zijn afscheid. “Het moment om nu te stoppen was niet gepland, maar ik wist eigenlijk altijd al dat het bij mij op zo’n plotse manier zou gebeuren. Anderen plannen de datum waarop het eindigt, dat had ik niet in mij. Het zou op mijn pad moeten komen, zoals nu dus. Het is een samenloop van omstandigheden die hiertoe heeft geleid. Sinds een jaar is er een tweede kindje in ons leven, ik trainde ook al een tijdje alleen in Wachtebeke en er was dit seizoen ook niet langer ondersteuning. Het werd dan ook steeds moeilijker om de juiste focus te behouden richting Parijs 2024. Ik wilde mezelf niet nog twee jaar wijsmaken dat ik er alles zou voor doen om Parijs te halen, terwijl dat in de gegeven omstandigheden toch moeilijk zou worden. Ik wil eerlijk blijven met mezelf. Het is pijnlijk om nu plots te moeten stoppen, maar anderzijds ook een mooi moment als ik terugkijk op mijn carrière.”

Jasper Aerents behaalde zijn grootste successen als zwemmer in de estafetteploeg. Hij zwom de olympische finales op de 4x100 meter vrije slag in Londen en Rio en werd er respectievelijk zesde en achtste. Nog als lid van de Belgische aflossingsploeg behaalde hij vier bronzen medailles op Europese kampioenschappen, driemaal kortebaan en eenmaal langebaan. “Dat is al bij al een mooi palmares dat weinig anderen kunnen voorleggen. Dat moet ik goed beseffen. Ik heb er veel voor opgeofferd en met wat ik nu allemaal weet, zou ik het zo opnieuw doen. Het water trekt me aan. Het is nooit een straf geweest om al die jaren steeds maar baantjes te moeten trekken. Ook in de moeilijke momenten vond ik altijd de drive terug. Ook in de laatste zes jaren van mijn carrière, die ik afwerkte zonder een persoonlijke trainer. Dat ging me goed af.”

Spijt heeft de krachtpatser uit Wachtebeke niet: “Ik heb er veel voor opgeofferd en met wat ik nu allemaal weet, zou ik het zo opnieuw doen. ” ©  Nic Declercq

Autotechnologie

De topzwemmer uit Wachtebeke valt in ieder geval niet in een zwart gat, want sinds 14 november is hij aan de slag bij een garagehouder in Evergem. “Tijdens mijn zwemcarrière behaalde ik ook mijn bachelor autotechnologie en dat komt me nu goed van pas. Ik ben er de schakel tussen de klant en de werkplaats. Wat velen niet weten, is dat alles wat met een auto te maken heeft haast een even grote passie voor mij is als het zwemmen.”

Of er dan geen sportieve ambitie op vier wielen in hem leeft? “Ik voel me nu al thuis in mijn nieuwe job. Alle dagen tussen de auto’s lopen, daar leef ik erg van op en het zal de beslommeringen rond het einde van mijn zwemcarrière ook wat sneller verdringen. En misschien leeft het competitiebeest in mij nog wat verder op vier wielen. Ik sluit niets uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus