Extra groene longen in Essen met vierduizend nieuwe bomen, struiken, bosranden en planten

Essense gezinnen planten extra groen, ook de gemeente doet dat in WilderTnis. © Gemeente Essen

Essen -

De komende dagen planten achttien Essense gezinnen ruim tweeduizend struiken en planten dankzij de bosrandactie van Bosgroep Antwerpse Gordel. De leerlingen van gemeentelijke basisschool WIGO doet er nog eens ruim tweeduizend bomen en struiken bij. Een twintigtal solitaire bomen komen er nog in het nieuwe landschapspark WilderTnis.

Elke Lamens

Op donderdag 8 december steken de leerlingen en leerkrachten van gemeentelijke basisschool WIGO de handen uit de mouwen. In vier shiften planten zij 2.006 bomen en struiken aan in WilderTnis. Het nieuwe landschapspark grenst aan hun school. Daarbovenop komen er 21 solitaire bomen bij, uit inheems boomzaad.

Het prachtige landschap werd jaren geleden – in opdracht van de gemeente – gekocht door intercommunale Igean. Dankzij subsidies van het Agentschap Natuur en Bos wordt het omgevormd tot een park met inheemse planten. In juni werden er wadi’s en poelen gegraven, kwam er een uitzichtheuvel en gebeurden er werken aan de Kleine Aa zodat deze opnieuw kan meanderen.

Tweeduizende extra bomen voor landschapspark WilderTnis. © Gemeente Essen

Bomen voor WilderTnis

Nu start een tweede fase: de aanplant van bomen. Schepen van Milieu Helmut Jaspers (Vooruit) kijkt uit naar de komst van extra groene longen in Essen: “De inwoners van Wildert krijgen er een prachtig landschapspark bij, op wandelafstand van het centrum. December is het ideale moment om bomen te planten. Willen we de impact van de CO₂-uitstoot beperken en de klimaatopwarming een halt toeroepen, dan moeten er nog heel wat extra bomen geplant worden. Met dit project tonen we dat dit mogelijk is.”

In het voorjaar van 2023 gaan de werken verder. WilderTnis wordt dan voorzien van wandelpaden, picknickbanken, een ingezaaide uitzichtheuvel en een buitenklas zodat de leerlingen van WIGO buiten les kunnen volgen. De officiële opening van het park is gepland op de Buitenspeeldag in april 2023.

In april 2023, op de Buitenspeeldag, opent WilderTnis officieel. © Gemeente Essen

Nuttige bosranden

WilderTnis is een van de dertig laureaten van de subsidieaanvraag Natuur in je buurt 2019 -Natuurlijk Goed. Essen ontvangt hiervoor ruim 62.870 euro. De Bosgroep Antwerpse Gordel vzw stimuleert sinds 2006 de realisatie van bosranden, een strook struiksoorten die voor een natuurlijke overgang zorgt tussen bos en omliggend landschap.

Stephanie Van Loock, bosgroepmedewerker Antwerpse Gordel, benadrukt het belang: “Een bosrand biedt voedsel en beschutting voor tal van dieren. Gevarieerde bossen qua soortenrijkdom en structuur is belangrijk voor onze lokale fauna en flora. Bovendien zijn bosranden een belangrijke troef tegen klimaatopwarming.”

Achttien Essense gezinnen kochten bosrandpakketten bij Bosgroep Antwerpse Gordel vzw.  ©  Gemeente Essen

Achttien Essense gezinnen haalden afgelopen weekend hun bosrandpakketten op. Elke pakket bevat minimum vijftig plantjes en minimum vier verschillende struiksoorten. Hierdoor komen er via deze actie zo’n 2.222 stuks bij op Essens grondgebied. De bosrandactie werd mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Antwerpen. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus