“De risico’s van het vak”, vindt beklaagde die agent ernstig verwondde bij arrestatie

Het incident deed zich voor tijdens het schlagerfestival. ©  jvdv

Oudenaarde/Zwalm/Geraardsbegren -

Een man uit Geraardsbergen, die bij zijn arrestatie een politieman ernstig verwondde, vraagt de vrijspraak. “De risico’s van het vak want het gaat om een arbeidsongeval”, aldus zijn advocaat Johan Cambier.

Paul Darragas

Een man uit Geraardsbergen moest zich voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde verantwoorden wegens weerspannigheid en het toebrengen van opzettelijke slagen verwondingen aan een politieman. De feiten gebeurden op 5 juni dit jaar tijdens een schlagerfestival in Zwalm. Advocaat Jo Decraeye, die de burgerlijke belangen behartigt van twee agenten en de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm, licht toe: “Omstreeks 22 uur werd bijstand gevraagd voor tumult aan de ingang van de feesttent. Een persoon, de kameraad van de beklaagde, lag op de grond en werd er door een agent gearresteerd. Daarop vloog de beklaagde op de agent af en schopte hem op de rug en in het kruis. Samen met collega’s werd dan geprobeerd om ook de beklaagde te arresteren. Daarbij liep een van de agenten een ernstige kniekwetsuur op, met maanden arbeidsongeschiktheid tot gevolg. De beklaagde heeft gemeend zich als een onnozelaar te moeten bemoeien bij de arrestatie van zijn vriend.”

“Een spijtig arbeidsongeval”

“In deze tijdsgeest is het niet eenvoudig om iemand te verdedigen wegens agressie tegen de politie”, zo opende advocaat Johan Cambier namens de beklaagde zijn verweer. “Cliënt had gedronken en heeft zich in eerste instantie misdragen. Maar nadat hij inderdaad naar de agent had getrapt, is hij weggewandeld. Daarop is hij door vier agenten besprongen waarbij hij op een van hen ten val kwam. Daarbij heeft de betrokken agent een ernstige kniekwetsuur opgelopen. Cliënt heeft dus niet met opzet de agent verwond en treft dan ook geen schuld. Het is dus een spijtig arbeidsongeval veroorzaakt door het onoordeelkundige optreden van de politie. Dat zijn de risico’s van het vak.”

De burgerlijke partij vraagt provisionele schadevergoedingen van 3.000 euro voor de gewonde agent en 10.000 euro voor de politiezone. “Ferm overdreven”, aldus de verdediging. Het openbaar ministerie vordert een werkstraf van 70 uren. De rechtbank oordeelt op 16 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus