Diehardfans zien Wout van Aert schitteren bij comeback in het veld: “Deze man kan werkelijk alles”

Jos van de supportersvereniging in Lille moedigt Wout van Aert aan tijdens de cross op Antwerpen-Linkeroever. © Carlo Coppejans

Antwerpen, Lille -

Op het strand van Sint-Anneke stonden Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Wout van Aert voor het eerst dit seizoen samen aan de start van een cross. Voor, tijdens en na de wedstrijd tekenden honderden fans van de Lillenaar present om hun poulain aan te moedigen. Hoewel er geen kruid gewassen was tegen de oppermachtige Van der Poel, blikken zij tevreden terug op de rentree van hun poulain: “Ik leefde vanmiddag op een roze wolk.”

Klokslag 9u op een grijze en ijskoude zondagochtend in de stationsbuurt van Herentals. Een handvol jongeren stapt afgepeigerd van de trein na een nachtje dansen. Een schril contrast met Jos Van Echelpoel, zijn vrouw Chris en goede vriend Dirk. Het kwieke trio is al vroeg uit de veren, want na net iets minder dan een jaar duikt hun grote held Wout van Aert opnieuw het veld in op Linkeroever. “Eindelijk”, lacht Jos. “Zonder Wout klopt het veldrijden gewoon niet. Hier hebben we lang op gewacht.”

Dirk, Jos en Chris van de supportersvereniging op de overzetboot richting Linkeroever. © Patrick De Roo

Voor die bijzondere gelegenheid stapte de supportersvereniging uit Lille vroeg op de trein richting Antwerpen. “Soms gaan we met de bus, nu met de trein. Als we via de ring zouden komen, halen we misschien de cross niet eens”, grapt Jos terwijl hij na een lichte vertwijfeling de overzetboot betreedt.

LEES OOK. Imponerende Mathieu van der Poel na eerste duel met Wout van Aert: “Best jammer dat ik nu naar Spanje vertrek”

Tol van succes

Aangekomen op Linkeroever snelt het drietal richting de Thonetlaan, waar de campers netjes in een rij staan opgesteld. “We gaan eens even piepen bij Wout, maar waarschijnlijk komen we van een kale reis terug”, zegt Dirk. “Dat is de tol die hij betaalt voor zijn statuut. Vroeger zaten we bij wijze van spreken mee in Wouts camper, nu krijgen we hem nauwelijks nog te zien voor de cross. Jammer, al supporteren we straks nog steeds even hard.”

Geen Wout te zien bij de camper. © Patrick De Roo

Wanneer ze de geel-zwarte bus van Jumbo-Visma naderen, wordt meteen duidelijk dat Dirk gelijk heeft: van de Belgische kampioen geen spoor. “Ach, we zien hem straks wel op het strand. We gaan al eens een rondje maken rond het parcours en strategisch positie kiezen aan het grote scherm. Zo missen we geen seconde van de wedstrijd”, zegt de ervaren crossbezoeker.

Jos en co. supporterden vanop het strand voor hun grote held. © Carlo Coppejans

Een goed uur voor de wedstrijd heeft de ijzige stilte aan de camper plaatsgemaakt voor luidruchtig gejoel. Horden fans staan in spanning te wachten tot hun grote held verschijnt. Michael en Katrijn gillen het uit wanneer de busdeur opengaat en de scherpe flandrien uitstapt. “Wij hebben speciaal onze truitjes van Jumbo-Visma meegenomen om ze te laten signeren. Missie één is volbracht, nu hopen op een zege van de kampioen”, glundert Katrijn. “Ik zag hem bezig tijdens de opwarming en die kans zit er dik in”, oordeelt Michael.

Michael en Katrijn lieten hun shirtje handtekenen door hun grote held. © Carlo Coppejans

De jonge Elia, uitgedost in een replica-tricolore van zijn grote held, is dolgelukkig. Hij zag Van Aert net voor het eerst in levenden lijve. “Ik ben een beetje sprakeloos. Ik weet niet of ik zijn handtekening boven mijn bed zal hangen, maar mijn dag kan niet meer stuk. Een overwinning zou de kers op de taart zijn.”

Elia bij de camper van Tom Pidcock. Net zag hij Van Aert voor het eerst in levenden lijve. “Mijn dag kan niet meer stuk.” © Carlo Coppejans.

Ondertussen wachten Jos, Dirk en Chris ongeduldig op het startschot. “Mijn pronostiek? Eerste of tweede. Wout rijdt mee om te winnen, niet als vijfde wiel aan de wagen”, zegt Jos. Halfkoers tikt hij me lachend op de schouder. “Ik ga er niet ver af zitten hoor.” Het vertrouwen in Van Aert is groot, ook bij andere fans. “Hij rijdt geweldig. Mathieu is ongenaakbaar, maar wat een knalprestatie van onze man”, glundert superfan Frans Piot. “Mijn vrouw zegt weleens dat ik zot ben omdat ik zo fanatiek supporter. Maar Wout is gewoon fenomenaal. We blijven hem trouw tot hij de fiets aan de haak hangt.”

Superfan Frans Piot. “Mathieu van der Poel is ongenaakbaar, maar wat een knalprestatie van onze man.” © Carlo Coppejans

Ook Gunter Verbrugge is al jaren fan. Met een gigantische wimpel in de hand verplaatst hij zich van bocht naar bocht om Wout aan het werk te zien. “Hij kan werkelijk alles. Winnen zit er niet meer in, maar wat een geweldige race. Ik had niet verwacht dat hij zo sterk voor de dag zou komen bij zijn rentree. Dat belooft voor de komende weken.”

Gunter Verbrugge volgt Van Aert als sinds hij junior was. “Ik had niet verwacht dat hij zo sterk voor de dag zou komen bij zijn rentree.” © Carlo Coppejans

LEES OOK. En een val! Wout van Aert maakt foutje op de balkjes en gaat stevig onderuit in Antwerpen

Wanneer Van Aert na een uur crossen als tweede over de meet bolt, blinkt voorzitter Jos van trots. “Ik heb op een roze wolk geleefd vandaag. Eindelijk weer cross, heel veel bekende gezichten langs de kant en een knalprestatie van onze Wout. Na een geweldige dag op Sint-Anneke keren we nu voldaan terug richting Lille.”

Het trio keert tevreden terug naar Lille. © Carlo Coppejans

“Op naar volgende week, al kijken we dan vanuit onze luie zetel. We hebben veel over voor Wout, maar een tripje naar Dublin is misschien net wat te gek. Maar presteren zal hij. Na mijn correcte pronostiek vandaag, neem je dat maar best aan.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus