Van Syrische kabsa tot Palestijnse fatoush: leerlingen organiseren eetfestijn met gerechten uit hun thuisland

De leerlingen komen van overal ter wereld, en dat kon je vrijdag proeven. ©  IF

Gent -

Samosa’s uit Somalië, kabuli palaw uit Afghanistan, varenyky uit Oekraïne en lasagna uit Italië. Dat en meer stond vrijdag op het menu tijdens Okantien, een benefiet in de Parnassuskerk. Doel van de avond? Geld inzamelen voor een tentoonstellingsruimte, speciaal voor anderstalige nieuwkomers.

Max Dedulle

Voor de avond sloegen heel wat Okan-leerlingen van het Hoger Technisch Instituut Sint Antonius de handen in elkaar. Samen met hun ouders serveerden ze de lekkerste specialiteiten uit hun thuisland. “Vrijdag hebben ze de hele dag samen hard gewerkt”, zegt coördinator Katrien Vanommeslaeghe. “Koken is een mooie manier om hun eigenheid en hun identiteit te laten zien. We hebben een internationaal publiek, en dat maakt het organiseren van een eetfestijn zeer dankbaar. En het werd nog eens een gezellige avond ook.”

Zo’n tweehonderd leerlingen, ouders en sympathisanten kregen in de Parnassuskerk de hele wereld op hun bord, met onder meer Palestijnse fattoush, Vietnamese loempia’s en Indische tikka masala. (lees verder onder de foto)

De leerlingen staken zelf de handen uit de mouwen, samen met hun ouders. 

Zeecontainer

Het eetfestijn werd georganiseerd om een goeie reden. Sint-Antonius bereidt een project voor om kunst van de leerlingen te presenteren in een zeecontainer. “Okan-leerlingen zijn pas in ons land en leren nog maar net Nederlands. Maar via kunst kunnen ze zich wel uiten op een andere, niet-talige manier. Dat willen we graag laten zien, in een container die ergens in de stad een plek zal vinden.”

Daar is natuurlijk geld voor nodig, en Okantien was een manier om dat in te zamelen. Zelf een steentje bijdragen kan nog altijd, op deze website.

Je kreeg vrijdag de wereld op je bord. ©  IF

Zo’n tweehonderd leerlingen en sympathisanten genoten van het feestmaal. ©  IF