Suske, Wiske en Kalmthout vervat in één beeldje en hopelijk nog in een eigen museum

© rr

Kalmthout -

Stripkenner Jan Francken liet een beeldje maken van Suske en Wiske. Hij deed dat omdat het Suske en Wiske Museum dit jaar 25 jaar bestaat. Op het moment dat hij het initiatief nam, was er nog geen sprake van een mogelijke sluiting.

Jan Francken: “Vorig weekend werd het beeldje voorgesteld tijdens de viering van de 25ste verjaardag van het Suske en Wiske Museum. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht. Ik ben voor dit initiatief in zee gegaan met de firma Parastone. Die is hiermee niet aan zijn proefstuk toe, want het bedrijf maakte eerder al beeldjes van Sus en Wis.

StripKalmhout wilde dat het beeldje de stevige link weergaf tussen de heidegemeente en haar twee meest bekende inwoners.  Jan Francken: “Na een aantal maanden kwamen we tot een definitief ontwerp waarbij er voldoende items waren om Kalmthout te linken aan Suske en Wiske. Uit ervaring weet ik dat beeldhouwwerkjes in opdracht zeer geliefd zijn bij verzamelaars”, legt Jan Francken uit.

Het Kalmthoutse wapenschild, heikneuter met kruiwagen, heide met een flesje streekbier, de stripverhalen van Suske en Wiske waarbij op de cover van het station Heide te zien is. Ook de vermelding Kalmthout als je van Suske en Wiske houdt, is een verwijzing naar de heidegemeente.

Jan Francken: “We hebben ervoor gekozen om slechts vierhonderd beelden te laten maken, waarvan driehonderd stuks in verkoop. Bij elk beeldje hoort een certificaat, gesigneerd door burgemeester Lukas Jacobs. Eind april of begin mei moeten de beeldjes klaar zijn. Een beeldje kost 119,95 euro.” (evdw)

stripkalmthout@vvvkalmthout.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus