Winterlicht brengt warmte en gezelligheid met eeuwenoude Franse paardenmolen

De organisatoren van Winterlicht. © Peter Malaise

Ronse -

Van 16 tot en met 18 december worden De Vrijheid en het handelscentrum van Ronse omgetoverd tot een kerstmarkt. “Een bezoekje aan deze kerstmarkt is de ideale manier om in de kerstsfeer te komen”, zeggen de initiatiefnemers.

Peter Malaise

Winterlicht 2022 wordt georganiseerd door diverse stadsdiensten, de Unie der Handelaars en de Kunstacademie Vlaamse Ardennen. Het pronkstuk is ongetwijfeld de Carrousel. “Deze authentieke houten paardenmolen dateert van 1887 en komt uit Saint-Omer, Noord-Frankrijk”, zeggen de initiatiefnemers. “De mechaniek is nog steeds 100 procent intact, het is een van de vier nog bestaande carrousels uit Frankrijk. Hiermee galoppeer je ongetwijfeld terug de tijd in.”

Starten gebeurt met de spaarkaartactie. Tussen 1 en 31 december geven de deelnemende handels- of horecazaken stempels. Een volle spaarkaart heb je als je vier verschillende zaken bezoekt. Op 17 december neemt Fotoclub Ronse foto’s van de kinderen met de kerstman. Aan de verwenkoets krijgen kinderen een wafel. Dezelfde dag worden om 16 uur 300 ballen met pralines van op een balkon naar beneden gegooid. In sommige zitten kortingbonnen.

De Kunstacademie Vlaamse Ardennen heeft verschillende disciplines die meewerken. De Beelden en audiovisuele kunsten gaan 35 vitrines voorzien van raamtekeningen. Woordkunst - Drama en Octo+ gaan absurde en verrassende stukjes theater brengen op meerdere locaties.

De afdeling Dans geeft een, jawel, dansoptreden op de trappen van de Sint-Hermes Basiliek en de afdeling Muziek geeft een gratis Winterlichtconcert in die basiliek. Reserveren is hiervoor verplicht. Er zijn ook winterse wandelingen gepland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus