Lufthansa betaalt compensatie aan orthodoxe joden na vliegverbod

©  ISOPIX

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft een financiële compensatie uitbetaald aan een grote groep orthodoxe joden die in mei een doorreis naar Boedapest werd geweigerd. Hoeveel de maatschappij betaalde, is niet meegedeeld, maar volgens een bericht van de gespecialiseerde website ‘Simple Flying’ gaat het om 21.000 dollar per passagier, of 2,6 miljoen dollar (ruim 2,5 miljoen euro) in totaal.

gjsBron: BELGA

Het incident berokkende het bedrijf ook een pak imagoschade. Op 4 mei van dit jaar werd een groep van 128 orthodoxe joden uit New York in Frankfurt een doorreis naar Boedapest geweigerd. Enkele passagiers zouden tijdens de oversteek van de Atlantische Oceaan geweigerd hebben om een mondmasker te dragen, een maatregel tegen de coronapandemie. Maar in plaats van die mensen individueel aan te pakken, besloot het personeel van Lufthansa om alle joodse passagiers te weigeren over te stappen. De maatregel zou enkel gebaseerd zijn op de uiterlijke kenmerken van de reizigers.

Dat werd achteraf door de directie betreurd. Topman Carsten Spohr bood zijn verontschuldigingen aan vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in Duitsland. In een bericht aan het personeel luidde het “dat antisemitisme niet thuishoort bij Lufthansa”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer