Ook bombrief in Amerikaanse ambassade in Spanje: zes incidenten op één week tijd, politie voert beveiliging op

©  REUTERS

Ook de Amerikaanse ambassade in Spanje heeft donderdag een bombrief ontvangen. Daarmee is het al de zesde bombrief op een week tijd in het land. Het is nog onduidelijk of de bombrieven iets met elkaar te maken hebben. De Spaanse politie laat weten vorige week nog twee andere pakketten te hebben gevonden en onderzoekt die.

gjs, sgg

Alarm in de luchtmachtbasis van Torrejón de Ardoz, net buiten Madrid, donderdagochtend. Een scanner detecteerde er explosieven in een enveloppe die via de post toegekomen was. Een bombrief dus, de derde al in twee dagen tijd. Het pakket werd meteen beveiligd en onderzocht, in de hoop te kunnen achterhalen wie het verzonden heeft.

Donderdagnamiddag bleek dat er ook een bombrief onderschept werd in de Amerikaanse ambassade in Madrid. Dat bevestigde de politie. De brief was vergelijkbaar met de eerdere verstuurde bombrieven.

Woensdag raakte een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid al lichtgewond toen ook daar een bombrief toegekomen was en hij die opende. Ook bij een wapenfabriek in Zaragoza kwam een enveloppe toe met explosieven erin. Daar ontplofte het explosief niet en raakte dus niemand gewond.

De eerste aanwijzingen wijzen erop dat alle pakketjes vanuit Spanje werden verzonden, aldus Rafael Perez, de onderminister van Binnenlandse Zaken. “Het lijkt erop dat ze allemaal vanuit het land zelf zijn verstuurd, maar we baseren ons op vroege visuele inspecties zonder dat we al over een diepgaand technisch rapport beschikken,” zei hij. Hij voegde daaraan toe dat de zelfgemaakte apparaten werden verzonden in bruine pakketten die een brandbaar poeder en struikeldraad bevatten die “plotselinge vlammen” zouden veroorzaken in plaats van een explosie. De pakketten waren geadresseerd aan de hoofden van de instellingen waar ze naartoe werden gestuurd.

Perez bevestigde dat het pakketje in de Oekraïense ambassade ontploft was. Drie anderen werden gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Eén pakketje werd intact gehouden voor onderzoeksdoeleinden. Wat er met het pakketje in de Amerikaanse ambassade gebeurd is, is voorlopig niet duidelijk.

Link met Oekraïne?

De bombrieven veroorzaken onrust, omdat voorlopig niet duidelijk is wie ze verstuurd heeft. Door de eerste brief, die toekwam op de Oekraïense ambassade, werd al snel een link gelegd met de oorlog in Oekraïne. Dat land besliste daarop om de beveiliging van al zijn ambassades meteen te verhogen.

“Minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba heeft de opdracht gegeven de beveiliging van alle Oekraïense ambassades te versterken. Hij heeft de Spaanse autoriteiten ook opgeroepen de aanval met spoed te onderzoeken”, zo schreef Oleg Nikolenko, de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, woensdagavond op Twitter.

Ook twee andere bestemmingen die uitgekozen werden voor de bombrief zouden met de oorlog te kunnen maken hebben. Zo wordt al gespeculeerd dat het Spaanse leger en de wapenfabrikant geviseerd werden omdat Spanje een van de Europese landen is die steun biedt aan Oekraïne tijdens de oorlog die Rusland er begonnen is. Bovendien wordt de basis die donderdag een bombrief kreeg ook gebruikt door de NAVO. De Spaanse politie is een onderzoek gestart naar een eventuele band tussen de brieven.

Vorige week ook al

Zodra het nieuws van de nieuwe pakketten er was, liet de Spaanse politie weten dat ze nog twee gelijkaardige incidenten onderzoekt. Een week geleden kwamen ook al bombrieven toe op het kabinet van de Spaanse premier Pedro Sanchez - persoonlijk aan hem gericht - en bij het ministerie van Defensie. Of die iets te maken hebben met de andere bombrieven, blijft ook nu de vraag. De Spaanse politie zegt de veiligheid in overheidsgebouwen in ieder geval op te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer