De inflatie daalt dan wel, de prijzen nog niet: winkelkar 18 procent duurder in jaar tijd

Themabeeld ©  fvv

De algemene inflatie mag in november dan al licht gedaald zijn in vergelijking met oktober, de prijs van onze winkelkar is dat alvast niet. Volgens Test Aankoop betaal je nu gemiddeld liefst 18 procent meer voor eenzelfde kar in vergelijking met vorig jaar.

Chris Snick

Voor het onderzoek vergeleek Test Aankoop de prijzen van ongeveer 3.000 producten in winkels van zeven supermarktketens. De producten met de hoogste prijsstijging zijn grijze garnalen (+61%) en diepvriesfrieten (+47%). Maar ook zuivelproducten houden de prijsstijging aan die nu al maandenlang binnen dat segment aan de gang is. Je betaalt nu gemiddeld 24 procent meer voor zuivel. Jonge goudakaas (+37%), boter (+33%) en halfvolle melk (+32%) zijn daar de uitschieters. Verder kennen ook spaghetti (+41%), komkommers (38%) en frituurolie (37%) een sterke stijging. Het zorgt ervoor dat een winkelkar voor een gezin van twee personen nu zo’n 488 euro kost. In november 2021 was dat 75 euro minder.

Inflatie daalt nochtans

Het is opvallend dat de stijging zo groot is in tijden waarbij er net nieuws kwam dat de algemene inflatie van 12,27 naar 10,63 procent daalde. “Maar die daling kwam er vooral door de dalende energieprijzen”, aldus Test Aankoop.

Iets wat ook het Belgische statistiekbureau Statbel aanstipte bij het bekendmaken van de cijfers over de dalende inflatie. “Onder andere elektriciteit en aardgas hadden een neerwaarts effect op de index”, klonk het. Daarnaast gaven ze ook mee “dat vooral de inflatie van voornamelijk oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees de afgelopen maanden sterk gestegen is”. En laat die nu net een groot deel van onze winkelkar uitmaken.

Al spotte Test Aankoop ook wel enkele dalers in de kar: “Granny Smith-appelen (-5%) en gezouten pinda’s (-3%) gaan tegen de trend in en dalen in prijs in vergelijking met een jaar geleden. En voor fruit blijft de inflatie ook beperkt tot 7%.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen