11 500 vroeg bloeiende bloembollen als voedsel voor bijen

De bloembollen worden machinaal geplant. © gemeente

Kalmthout -

In het kader van “Denk mee voor Kalmthout” kunnen wijken projecten voorstellen. Twee van die ideeën rond bebloemen van openbare bermen worden nu uitgewerkt. Er werden 11.500 bloembollen geplant.

De groendienst werkte samen met de bedenkers Patrick De Bondt en Christ Bové het idee verder uit. “Dit jaar zijn er op enkele plaatsen al wilde bloemen ingezaaid in bermen en perken”, zegt schepen Jan Oerlemans (CD&V). “Om zo lang mogelijk bloemen te laten bloeien, planten we nu 11 500 bloembollen. Die komen onder meer op Sportpark Heikant, langs het fietspad aan het crossparcours en het skatepark en op verschillende begraafplaatsen. Het planten gebeurt machinaal”, gaat Oerlemans verder.

Groenbeheerder Kris Dictus: “We planten biologische bloembollen. Dat wil zeggen dat er bij het kweken geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Het mengsel bestaat uit sneeuwklokje, krokus, narcis, hyacint, blauw druifje, wilde tulp, sterhyacint en sneeuwroem. Die soorten bloeien van februari tot en met juni en zijn hierdoor vroeg in het jaar een voedselbron voor hommels en bijen. In mei en juni zijn de bloembollen uitgebloeid en neemt de bloei van de bomen, struiken en vaste planten de voedselvoorziening over tot in het najaar.”

In het voorjaar van 2023 lanceert de gemeente Kalmthout een volgende editie van “Denk mee voor Kalmthout”. Inwoners kunnen dan opnieuw ideeën voor hun wijk indienen. Als het idee gekozen wordt, krijgen de bedenkers een budget om het zelf uit te voeren.

(evdw)

Info: milieu@kalmthout.be en 03.376.49.90

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus