Allereerste fietsstraten van gemeente liggen in schoolomgevingen: “Er zijn er nog op komst, maar deze waren prioritair”

©  rr

Nazareth -

De gemeente Nazareth krijgt haar eerste fietsstraten. Het betreft de Stropstraat, de Lichterveldestraat en op het Dorp, aan de kant van het gemeentehuis. Niet toevallig allemaal in de buurt van scholen, waar veel kinderen fietsen. De maatregel gaat morgen, donderdag al in.

Ruben De Keyzer

In een fietsstraat moet iedereen zich houden aan een snelheid van 30 kilometer per uur. Fietsers mogen er de volledige breedte van hun rijbaan gebruiken. De algemene voorrangsregel blijft gelden: zonder wegmarkeringen of signalisatie is er altijd voorrang van rechts. Enkel fietsers mogen andere fietsers inhalen. Gemotoriseerde voertuigen mogen dat niet.

De fietsstraat geldt voor het nieuw aangelegde deel van Dorp, aan de kant van het gemeentehuis, de volledige Stropstraat, en de eerste 150 meter van de Lichterveldestraat, van de steenweg tot de toegang van het oude klooster. “Deze straten worden een fietsstraat over de gehele zone waar geen fietspad ligt”, zegt burgemeester Danny Claeys (CD&V). “We zijn momenteel bezig met de opmaak van het mobiliteitsplan. De bedoeling is om meerdere straten om te vormen tot fietsstraat, maar we beginnen met deze drie. Aangezien het telkens gaat om een schoolomgeving, leek het ons belangrijk deze a priori te behandelen.”

Tonnagebeperkingen?

Volgens schepen van Mobiliteit Ivan Schaubroeck (CD&V) is deze maatregel er gekomen na overleg met alle adviesraden. “Omdat het gaat om schoolomgevingen, maakt de gemeente nog aanspraak op subsidies om deze zones om te vormen tot fietsstraten. De borden worden donderdagochtend geplaatst. Als het niet regent, brengen we ook de wegmarkering aan.”

Volgens de schepen wordt er bij de opmaak van het mobiliteitsplan ook gekeken naar eventuele tonnagebeperkingen. “Maar deze suggesties moet ik eerst voorleggen aan de projectstuurgroep, alvorens ik ze kan meedelen aan de pers. Als we de vooropgestelde planning halen, kunnen we het mobiliteitsplan eind januari voorleggen aan de gemeenteraad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus