Speculaas van bakkerij Monnikenheide valt in de smaak bij koning Filip: “Mag ik nog een tweede stuk?”

© ATV

Zoersel -

In het kader van een bezoek aan de provincie Antwerpen kwamen koning Filip en koningin Mathilde woensdag naar Monnikenheide-Spectrum. Nadien kregen ze van een duizendtal inwoners, maar ook van royalisten van buiten de gemeente, een warme ontvangst op het plein voor het Administratief Centrum in Sint-Antonius.

Kristin Matthyssen

Het vorstenpaar arriveert in Monnikenheide-Spectrum. Links naast de koningin Wivina Demeester, mede-oprichter van de instelling. ©  BELGA

In de voormiddag bracht het vorstenpaar eerst een economisch bezoek aan Ravago in Arendonk. Stipt op tijd arriveerden ze rond 11.40u aan Monnikenheide-Spectrum. Ze werden verwelkomd door gouverneur Berx, burgemeester Verstreken, Inge Vervotte als voorzitter van het dagelijks bestuur van de vzw Emmaüs en Wivina en Paul Demeester. Zonder die laatsten zou er nooit sprake zijn geweest van Monnikenheide.

De bewoners waren niet te lang ingelicht, om ze niet te nerveus te maken. Met Sinterklaas in aantocht en de Rode Duivels op het WK is het sowieso al een spannende periode. Algemeen directeur Johan Vermeeren en financieel en administratief directeur Kris De Koninck begeleidden de vorsten naar kortverblijf De Vlinder, waar mensen met een verstandelijke beperking van alle leeftijden terecht kunnen voor enkele dagen of een paar weken. Het is ook de enige plaats in Monnikenheide waar minderjarigen verblijven.

Het vorstenpaar in kortverblijf De Vlinder. ©  BELGA

Hier gingen Filip en Mathilde even in gesprek met de aanwezigen, zoals Julia uit Mol. Zij is de oudste bewoonster van het kortverblijf en wou wel wat korter bijschuiven, maar de koning legde uit dat hij een verkoudheid had. Op de vraag wat ze zoal doen als ze op vakantie zijn in De Vlinder, antwoordde een man grappig “op café gaan!”. Mathilde was geïnteresseerd in de leeftijd van het enig kind in de groep. Niels is negen en zingt graag kattenliedjes en de Samsonrock.

Strakke timing

Er gold een strakke timing, want kort daarna veerden de vorsten al recht om naar de bakkerij te benen, waar het fantastisch geurde naar verse speculaas, of speculoos, zoals de koning zei. Teun en Dirk mochten naast de koning en de koningin zitten. “Ik was best wel zenuwachtig gisterenavond”, bekende Dirk. “Maar het viel goed mee. Het zijn ook maar gewone mensen.” Teun vond het een geweldige eer om een cadeaupakket te mogen overhandigen, vol lekkers uit het bakkerij-atelier, maar ook met een handzeepje in een doosje van gemalen kurkenstoppen uit het kurkatelier van Monnikenheide.

De koning vond het interessant om te zien hoe de speculaas werd gemaakt. ©  BELGA

Bestellingen uit Spanje

“Kunnen we proeven?”, vroeg Mathilde direct. “Ai ai, ik mag hier niet te lang blijven staan, ik kan er niet afblijven”, beoordeelde de vorstin de speculaasjes. Koning Filip vond het procedé hoe de Sinterklaasfiguren met de hand worden gemaakt heel interessant. “Zo zien we dat ook eens. Ik heb weer veel geleerd”, sprak de vorst. Hij wou weten hoe het deeg wordt gladgestreken in de houten vormen. “O, dat doet ons Babske”, antwoordde Dirk, doelend op de begeleidster. De vorst was even in de war toen directeur Vermeeren een grapje maakte dat ze ook veel bestellingen uit Spanje krijgen dezer dagen. Filip vroeg of hij nog een tweede stuk mocht nemen.

Dirk en Teun tonen Filip hoe je sinterklaasspeculaas maakt. ©  BELGA

De bakkerij van Monnikenheide-Spectrum had succes bij de vorsten. ©  BELGA

Laura was niet zenuwachtig en had goed ingeoefend hoe ze Mathilde en Filip mocht verwelkomen. “Hallo majesteit, dag sire!”, zei ze netjes volgens het protocol. Na de bakkerij volgde nog een bezoek aan woning De Korenbloem, zonder de pers erbij.

Handelslei

Daarna vertrokken de vorsten in escorte naar Sint-Antonius, waar toch zo’n duizend mensen op het plein voor het Administratief Centrum hen stonden op te wachten. Op de Handelslei moest het verkeer even stilstaan. Er waren weinig echt typische royalisten met grote ruikers bloemen, veel cadeautjes werden er niet overhandigd, maar sommigen hadden wel een supporterssjaal van de Rode Duivels of vlag meegenomen.

Veel kinderen en tricolore WK-vlaggetjes tijdens de begroeting. ©  BELGA

Filip en Mathilde namen de tijd om alle handen te schudden. Ze splitsten op een gegeven moment op om iedereen te kunnen groeten. Selfies waren in principe niet toegelaten, maar wie toch een selfie maakte werd niet berispt. Sue, Seni, Eveline en Paulien van de Chiromeisjes van Sint-Antonius gingen moeite doen om een foto te nemen. “Het is misschien de enige keer in ons leven dat we die kans krijgen.”

©  BELGA

Omdat de scholen net uit waren, stonden er veel kinderen, zoals Feline (9), Lauren (9) en Renata, die er allemaal in slaagden de hand te schudden. Ze vonden de vorst er ‘live’ wat ouder uitziet dan op televisie. Inge Eyckens woont in een zorgwoning van WZC De Buurt en wilde haar therapiehondje Bo aan de koning tonen. “Ik had gehoopt dat hij Bo zou aaien, maar we geraakten er niet, er stond te veel volk”, zegt Inge. “Ik denk wel dat hij Bo gezien heeft.”

De chiromeisjes van Sint-Antonius. ©  kma

Renata en co konden de hand van de koning én de koningin schudden. ©  kma

Binnen in De Kapel in Sint-Antonius. ©  BELGA

De vorsten kregen een warme ontvangst. ©  BELGA

De berenstoelen in de inkomhal kregen aandacht van de koning. ©  BELGA

Een cadeau van de gemeente Zoersel, met rechts de burgemeester die haar tricolore lint voor de gelegenheid had aangedaan. ©  BELGA

De koning droeg een sjaal want hij was een beetje verkouden zei hij. ©  BELGA

©  BELGA

Selfies waren eigenlijk niet toegelaten. ©  BELGA

De vlag van de Rode Duivels even naar beneden gehaald, zoals deze vrouw. ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus