Voetbal

IN PROVINCIALE IS HET OOK PLEZANT. Meer dan Rode Duivels (delen 1 en 2) en wat een superfan zoal lijden kan

Björn Sengier wordt coach bij Desselgem, Marc Calleeuw dacht dat onze man een flauwe plezante was en een van de mannen op deze foto zat ooit op de bank bij de Rode Duivels. ©  Dick Demey, Bart Vandenbroucke

Brugge -

In provinciale is het ook plezant. Vraag dat maar aan Björn Sengier. De gewezen keeper Cercle Brugge, SK Deinze, Zulte Waregem, Willem II, Lommel SK, Antwerp en Berchem Sport nam onze slogan zelfs letterlijk en werd vorige week de nieuwe coach van vierdeprovincialer KWS Desselgem. Dat belooft, want Sengier was bij Patro in Limburg assistent van niemand minder dan ... Stijn Stijnen.

Koen Verdruye

1. Meer dan Rode Duivels (deel 1)

Het leek afgelopen weekend wel alsof er enkel nog Rode Duivels waren. Iedereen moest op zaterdag spelen. Of toch bijna iedereen. Meulebeke organiseerde een lunch voor sponsors en vips en nadien was er de match van de eersteprovincialer tegen Wevelgem. De spelers mochten van trainer Bjorn Cool enkel naar de eerste helft kijken en nadien moesten ze hun smartphone wegleggen. De focus loonde, want ze konden de leider in bedwang houden: 0-0.

Bjorn Cool, hier op de foto met ex-Rode Duivel Hans Cornelis, was streng voor zijn spelers: één helft Rode Duivels en dan moesten de smartphones weg en de focus op Wevelgem. Maar wacht even, Hans Cornelis een ex-Rode Duivel? Ja hoor, de huidige coach van Lokeren-Temse zat onder bondscoach Aimé Anthuenis één wedstrijd op de bank als doublure van Anthony Vanden Borre.  ©  VDB

2. Meer dan Rode Duivels (deel 2)

Wie niet sterk is, moet slim zijn. We hadden het al over Meulebeke, maar nog andere clubs maakten van de nood een deugd. KV Koksijde Oostduinkerke maakte van de kantine de België-kantine en in Wevelgem lieten ze de BEES, de gewestelijke reserven, om 9.45 uur spelen tegen Winkel Sport. Ondanks de druilerige zondagochtend daagde er nooit tevoren zoveel volk op.

3. Schoenen aan de haak en … Epo

Wie zei ook alweer dat coach zijn een hondenstiel is? Daar denkt David Casteleyn toch anders over. Hij stopte per direct als speler van Elverdinge en neemt nu Boezinge B onder handen. Hij volgt er Frederik Wydoodt op, die T2 wordt van speler-trainer ad interim Jonas Vandermarliere. Nu we het over Wydoodt hebben. Deze kunnen we hier niet laten liggen: weet u waarom iedereen hem beter kent als Epo? De trainer uit de Westhoek is postbode en vroeger een verwoed fietser. Hij reed zo veel en zo snel dat iedereen veronderstelde dat hij iets moest nemen. Epo dus, 20 jaar geleden hét dopingmiddel in de wielerwereld.

Geloof het of niet, maar deze foto van Frederik Wydoodt zat zelfs in ons fotoarchief als EPO.jpg. ©  VDB

4. Superfan niet gevallen voor niets

Guust Flater kent u ongetwijfeld al en Superman ook, maar superfan Guus Melis allicht nog niet. Guusje is superfan van tweedeprovincialer SK Snaaskerke en miste nog geen match. Zaterdag was hij er niet bij tegen Lissewege. Tenminste, dat vreesden ze bij Snaaskerke tot er plots een man op één schoen door de poort mankte. Het was Guusje, die onderweg gevallen was met zijn fiets en drie meter lager in de gracht belandde en daarbij zijn schoen verloor. Hij wandelde bijna 5 kilometer met één schoen naar het veld waar ze hem opgelucht en met open armen ontvingen. Ze snelden hem ook te hulp met een schoen en het mirakel geschiedde. Snaaskerke scoorde en won met 1-0, de eerste thuiszege van het seizoen. Guusje is dus niet voor niets gevallen.

5. Venijn in de staart

Een match duurt 90 minuten en soms wat langer. In dat geval heeft men het ook in provinciale over de toegevoegde tijd. En dan kan het venijn weleens in de staart zitten, zoals dat heet. Ref Yuri Depuydt had blijkbaar zin in overuren in Roeselare-Daisel B tegen De Panne en deelde in de 91ste minuut nog liefst drie rode kaarten uit. Ook thuiscoach Frank Neve gaf hij rood en stuurde hem achter de draad. In provinciale is dat ‘achter de draad’ nog letterlijk te nemen.

6. Hallo, met de gazet

Als je wint, kan alles. Dansen op de tafels en je lazarus drinken, bijvoorbeeld. Waarom ook niet? Zeker als je vrouw, vriendin of ploegmaat-geheelonthouder nadien voor bob spelen. Een grap met de trainer, de kine of de materiaalman uithalen is ook lachen, gieren en brullen. Als speler bellen naar de trainer, bijvoorbeeld, en veinzen dat je van de krant bent en een interview wil. Als de trainer dan hapt, kan de pret niet op. “Niet met mij”, dacht Marc Calleeuw zaterdagavond aan de bar, nadat zijn ploeg Zedelgem een 2-0-achterstand tegen Oostnieuwkerke omboog in een 2-3-zege. Hij haakte prompt weer in en liet onze jonge medewerker beduusd achter. Maar die gaf niet af en belde Calleeuw zondagmorgen dan maar uit bed. De perfecte analyse van de coach maakte alles goed.

Marc Calleeuw haakte zaterdag meteen weer in omdat hij dacht dat onze jonge medewerker een van zijn spelers was die hem in het ootje wou nemen. Niet erg, dan hebben we de Zedelgemse coach zondagochtend maar uit zijn bed gebeld.  ©  VDB

7. De beste schutter van West-Vlaanderen

Ook al is het dan in putje winter en in Qatar, het WK blijft tot de verbeelding spreken. Ook op een maandagavond en zeker als het Spanje - Duitsland is. En nog veel meer als de spitsen trefzeker zijn. Filip Joos had het na de goals van Morata en Füllkrug over de ode aan de nummer 9.

Hier klinken de namen iets minder exotisch, maar in West-Vlaanderen vliegen de ballen er even vlot in. Daarom een ode aan deze scherpschutters.

De namen van de West-Vlaamse scherpschutters klinken misschien minder exotisch dan Füllkrug of Morata, maar dat wil niet zeggen dat de ballen er in onze provincie minder vlot invliegen. ©  REUTERS

26 goals: Matthias Cottenier (FC Kuurne, 4D)

19 goals: Maxime Vander Biest (KV Koksijde Oostduinkerke, 4A)

15 goals: Pieter Verschaeve (FC Kuurne, 4D), Thijs Rabaut (VV Westkapelle, 4B), Lowie Smet (Bl. Otegem, 3C), Tymothy Carette (KM Torhout B, 4B)

14 goals: Kevin Serruys (Brielen Sport, 4D)

13 goals: Jordy Timperman (WS Adinkerke, 4A), Gianni Longueville (SC Blankenberge, 1P), Kenzo Vandeputte (Stasegem, 3C), Michaël Vandemaele (WS Houthulst, 2B), Nordin Behaegel (Exc. Zedelgem, 1P)

12 goals: Nikki Carron (GS Voormezele, 4D), Maxim Vyncke (Dar. Brugge, 3B), Neal Moss (SV Bredene, 2B), Victor Christiaens (RC Waregem, 1P), Gilles Garrevoet (FC Moen, 1P), Arne Ketels (Dar. Ruddervoorde, 3A), Thibault Lefief (E. Jonkershove, 4A), Branco Redant (FC Aarsele, 3A), Noa Groenemans (De Haan, 3A)

Wat u dit weekend vooral in de gaten moet houden?

Kan rode lantaarn Jabbeke het tij nog keren in eerste provinciale? De kloof met de nummer 14 en tegenstander Racing Lauwe bedraagt 7 punten. Dit lijkt nu al de match van de laatste kans. En stelt bij Boezinge de nieuwe T1 Jonas Vandermarliere zichzelf op? In tweede B speelt Bredene als nummer 2 met 28 punten tegen Jong Male, de nummer 3 met 27 punten en onderin is er de kelderkraker tussen Kanegem (9 punten) en Loppem (6 punten). Ooit waren de derby’s hot in het Oostendse, maar dat is verleden tijd. Nu kan Oudenburg - Zandvoorde daarvoor doorgaan in 3A, maar spanning? Allicht niet, Oudenburg staat op kop, Vamos Zandvoorde troosteloos onderin met amper 4 punten.

Stelt Jonas Vandermarliere zichzelf op bij zijn debuut als coach bij Sassport Boezinge? ©  VDB / Bart Vandenbroucke

Een foutje, een opmerking of vooral iets gezien wat een leuk item kan zijn in de volgende aflevering? Stuur een mailtje naarsportwest@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus