Permeke Motors op het Kiel heet voortaan Transit: auto’s zijn vervangen door acrobaten, soep- en muziekmakers

Antwerpen -

Auto’s staan er al een tijd niet meer in de voormalige garage van Permeke Motors op het Kiel. Donderdagmiddag opent in het gebouw tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Boomsteenweg de creatieve hub Transit. Ondernemers en kunstenaars richten er hun atelier of werkplek in en je kan er iets eten en drinken.

Patrick Van de Perre

De naam Transit is niet toevallig gekozen en verwijst zowel naar een populaire bestelbus van Ford als naar het Kiel. “Deze wijk is net zoals wij volop in transit en in de garage hebben lange tijd veel auto’s gestaan. Ook de Ford Transit”, zegt Caroline Staessens.

Zij is zaakvoerster van Monumento en baat er een café uit, zelf spreekt ze liever van een ontmoetingsplaats. “Met Monumento geven we leegstaande gebouwen tijdelijk een nieuwe bestemming in opdracht van de eigenaar of een projectontwikkelaar. We hebben scholen, kantoorgebouwen en dus nu ook Permeke in onze portefeuille”, zegt Caroline Staessens.

Ondertussen vestigden zich een tiental ondernemers en kunstenaars in de voormalige garage en is Monumento nog op zoek naar nieuwe bewoners. “We zouden het leuk vinden om een fietshersteller te mogen verwelkomen. Een kopje koffie drinken terwijl je wacht tot de fiets klaar is; zoiets.”

Maar elke creatieveling is welkom. “Mensen kunnen in Transit al een ruimte huren vanaf 50 euro. Voor een langere periode of eenmalig. Onder andere hetpaleis organiseerde er al een activiteit en de verwachting is dat, eens de hub op volle toeren draait, nog concerten en kleine evenementen zullen plaatsvinden.”

Renske Doens restaureert met haar bedrijf Dons designmeubelen in Transit. © Jan Van der Perre

Ingemaakte groenten, meubelen, muziek en meer

Ondertussen zijn de bewoners van het eerste uur klaar voor de opening. “Het is een heel diverse groep die werkt rond voeding, tot het stofferen van stoelen. Er zit in de voormalige directiekantoren ook een muziekstudio en we hebben in de garage op de eerste verdieping acrobaten zitten. Alles bij elkaar zijn er nu een tiental mensen en bedrijfjes aan de slag in Transit”, legt Caroline Staessens uit.

In de voormalige directiekantoren van Permeke Motors is nu een muziekstudio gehuisvest. © Jan Van der Perre

Een van die bedrijfjes is Spijs en Valies. “Nicole van de Biggelaar maakt in haar atelier ingemaakte groenten en chutneys. Ze zal ook de soep maken die we gaan verkopen. Rondom haar atelier is nog ruimte voor andere ondernemers die met voeding bezig zijn. Misschien kunnen we er wel een biologische markt of mercado organiseren”, denkt Caroline Staessens hardop.

In een tot keuken verbouwd deel van de garage maakt Nicole van den Biggelaar met Spijs en Valies ingemaakte groenten en chutneys. © Jan Van der Perre

Aan de andere kant van de garage heeft Renske Doens met haar bedrijfje Dons een atelier waar ze designmeublelen restaureert. Vlak ernaast repareert en restaureert een andere ondernemer exclusieve schoenen en sneakers. “Ook in deze ruimte is er nog plaats voor gelijkaardige initiatieven.”

De ontmoetingsplaats wordt de centrale plek in de voormalige garage. “Hoewel je hier kan eten en drinken, willen we vooral dat het een plaats wordt waar buurtbewoners afspreken en onze ‘bewoners’ ontmoeten. De leerlingen van de omliggende scholen kunnen hier hun pauze doorbrengen, buurtbewoners kunnen kaarten en wie wil kan hier komen werken”, legt Caroline Staessens uit.

Een work in progress noemt ze het zelf. “De basis is gelegd en nu zullen we zien hoe Transit evolueert. Het moet een plek worden waar mensen van het Kiel, maar ook Hoboken en Wilrijk, binnenlopen. We hopen ook mensen uit andere delen van de stad te ontvangen. Want zo ver is het Kiel nu ook weer niet van het centrum.”

Permeke Motors op het Kiel herbergt al een tijdje geen auto’s meer. Tegenwoordig heet de garage Transit en zijn er ondernemers en creatievelingen aan de slag. © Jan Van der Perre

De garage is begin dit jaar gekocht door projectontwikkelaar Matexi. Die heeft het plan om op deze locatie woningen en winkels neer te zetten. Een precieze datum voor de nieuwbouw is er nog niet.

Het openingsfeest is donderdag 1 december van 14 tot 22u in Transit, ingang langs de Boomsesteenweg 441. Meer info: info@monumento.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus