Mensen met een beperking houden begraafplaats proper

© zvd

Zelzate -

Cliënten van de vzw ObraBaken helpen vanaf nu een halve dag per week mee om de begraafplaats in de Kerkstraat proper en onkruidvrij te houden. Dit is maar een van de vele taken die deze mensen ondertussen in de gemeente opnemen. Sinds kort hebben ze een nieuwe stek in de Emiel Caluslaan.

Dirk Ververs

ObraBaken heeft een aanbod van zinvolle dagbesteding en werk voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Gemiddeld zes cliënten zullen op de begraafplaats bij hun nieuwe (onbetaalde) job begeleid worden door een arbeidscoach maar ook de gemeentearbeiders Werner De Smet en David Amoussou houden een oogje in het zeil en geven de nodige instructies.

“In juni dit jaar kreeg ik heel wat klachten over de verwaarloosde toestand van de begraafplaats. Er circuleerden foto’s en scherpe commentaren op sociale media. Dat was voor mij en het gemeentebestuur een wake-upcall, dat het onderhoud veel systematischer en week na week moest gebeuren met inzet van meer vast personeel. Tegelijk deden we een oproep naar vrijwilligers want alle onkruid wegnemen tussen graven is heel arbeidsintensief en kan moeilijk machinaal”, zegt schepen Dirk Goemaere (PVDA).

“Na een proefdagje met deze ploeg van ObraBaken bleek al snel dat dit een goede match zou worden. De rustige, groene en afgesloten zone van een kerkhof , zonder veel storende prikkels is voor hen een ideale werkplek.”

Sommigen die in dit dagcentrum van ObraBaken komen, gaan ook klussen in de gemeenteschool De Krekel, halen mee met de Propere Pioniers zwerfvuil op of gaan wel eens bij een particulier een paardenstal kuisen. “Deze activiteiten zijn veel zinvoller dan enkel vrijetijdsactiviteiten in ons centrum zelf. Daar gaan we wel met onze cliënten boodschappen doen en koken we samen”, vult beleidsmedewerker van ObraBaken Petra Van De Voorde nog aan.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners