Kato (18) kroont zich tot beste ‘junior champagne sommelier’: “Haar kennis is uitzonderlijk groot”

Kato Van Dijck verraste de juryleden tijdens haar mondelinge proef met een gedurfde combinatie. © Alicebrown 

Mechelen, Koksijde -

Kato Van Dijck (18) uit Mechelen heeft zich op een wedstrijd voor Belgische hotelscholen gekroond tot beste ‘junior champagne sommelier’. “Haar kennis is uitzonderlijk groot”, zegt de jury. De jongedame leerde de kneepjes van het vak in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.

Sven Van Haezendonck

Twaalf leerlingen uit het zesde en zevende jaar van acht hotelscholen hebben deelgenomen aan de wedstrijd. Die vond plaats tijdens de Horeca Expo in Gent. Een jury beoordeelde hen niet alleen op hun theoretische kennis, maar ook op creatief denken als het aankomt op leuke, onverwachte pairings. Uiteraard was er ook aandacht voor de stielkennis en stijl als topsommelier in wording.

Kato Van Dijck liep vorig jaar nog stage bij Yannick De Handschutter, een specialist die bijna tien jaar geleden werd verkozen tot beste sommelier van 2013. “Ik denk dat er in de gastronomie veel meer is dan champagne bij het aperitief. Het zou zeer haalbaar moeten zijn om bij ieder gerecht een champagne te plaatsen. Jammer genoeg zie ik dat de dag van vandaag nog te weinig gebeuren”, vertelt Kato.

Champagne clash

De 18-jarige sommelier in opleiding verraste de juryleden tijdens haar mondelinge proef met de presentatie van een champagne clash. Daarbij combineerde ze een stukje hertenkalf met aardappelmousseline met een glaasje bubbels.

“Kato is nog studente, maar ze heeft nu al enorm veel eigenschappen die een goede sommelier moet bezitten. Haar kennis over champagne is uitzonderlijk groot. Bovendien vertelde ze een boeiend Champagne-verhaal waarmee iedereen aan haar lippen hing”, luidt het bij de jury.

Kato Van Dijck na de wedstrijd als beste ‘junior champagne sommelier’. © Alicebrown

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners