Drugsbendes ‘Silvio’ en ‘Carlos’ bedienden Antwerpse zuidrand, leden krijgen tot vijf jaar cel

Tien leden van drugsbendes die actief waren in de zuidrand van de stad Antwerpen hebben gevangenisstraffen tot vijf jaar gekregen. Luisteren en de omerta respecteren behoorden tot de ‘werkregels’ van de bende.

sare, tdk

Het onderzoek naar de organisatie begon toen de politie in de loop van 2020 de informatie kreeg dat een organisatie onder naam ‘Silvio’ cocaïne en cannabis verkocht in de gemeenten in de zuidrand van Antwerpen en zelfs tot in Halle en Gent. De naam veranderde later naar ‘Carlos’ maar voor de rest bleef de aanpak hetzelfde. Twee dispatchers, Kinkela M. en Aristote M., stuurden vanuit hun woning in respectievelijk Edegem en Boom een heleboel koeriers aan. De 31-jarige dispatchers ontvingen de bestellingen van hun klanten via WhatsApp en verdeelden de opdrachten aan de koeriers via Snapchat. Was een van de twee even op vakantie in Congo dan nam de andere zijn rol over en stuurde die ook geld naar de vakantieganger.

Bij Aristote M., die eerder al negentien keer veroordeeld werd, vond de politie een gsm die goed de werking van de organisatie weergaf. Hij hield een boekhouding bij en had ook de ‘werkregels’ op zijn toestel staan. “Hij riep een koerier tot de orde door hem erop te wijzen dat als je in een organisatie zit, je moet luisteren naar iemand hoger dan jou en hij wees hem op de omerta (zwijgplicht bij de maffia, red.)”, aldus de speurders.

De onderzoekers van de politiezones Rupel en Hekla konden dankzij telefonie-onderzoek en verhoren van de afnemers uiteindelijk een goed zicht krijgen op wie welke rol in de ‘Silvio’ of ‘Carlos’-bende vervulde. Elf verdachten kwamen uiteindelijk voor de correctionele rechtbank in Antwerpen, de twee dispatchers en negen vermoedelijke koeriers. De meeste beklaagden bekenden minstens gedeeltelijk schuld, enkelen schreeuwden hun onschuld uit. De rechtbank bevond tien van de elf verdachten schuldig, een jongeman uit Merksem werd vrijgesproken omdat hij door geen enkele klant herkend werd en omdat het niet uit te sluiten was dat hij enkel als jeugdvriend nauw contact met een van de koeriers onderhield.

Dispatchers Kinkela M. en Aristote M. werden veroordeeld tot vier en vijf jaar cel en 16.000 euro boete. Hun koeriers kregen straffen gaande van een werkstraf tot een effectieve celstraf van dertig maanden. 234.000 euro aan crimineel vermogen werd verbeurd verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus