Eerste geboorteakte voor metissenkind afgeleverd

© ATV

In Wuustwezel is woensdag de eerste geboorteakte afgeleverd aan een metissenkind, een kind van een Afrikaanse moeder en een Belgische koloniale vader dat geboren werd in de jaren 1940 of 1950 in toenmalig Belgisch Congo, Rwanda of Burundi. Metissenkinderen werden destijds bij hun moeder weggehaald en hadden al die jaren een bijzonder onduidelijk administratief statuut.

Bron: BELGA

De kinderen in kwestie, die dus vandaag rond of in de 70 jaar oud zijn, werden in weeshuizen of in pleeggezinnen in België ondergebracht, zonder te weten wie hun echte familie is. Hun geboorteakten werden vervalst, ontbraken of werden niet aanvaard door de Belgische overheid. Tot op de dag van vandaag werd die kwestie nooit actief rechtgezet door de overheid.

Om een einde te maken aan de administratieve problemen die metissenkinderen ondervinden zonder dat ze daar zelf een hele juridische procedure voor moeten doorlopen, is er nu een oplossing gevonden. Dat gebeurde door het College van Procureurs-Generaal, onder impuls van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en in overleg met de metissenverenigingen.

Het enige wat metissen nu nog moeten doen, is zich aanmelden bij het gemeente- of stadhuis van hun woonplaats om hun geboorteakte op te vragen. Indien die ontbreekt, start de lokale overheid een procedure op en wordt het openbaar ministerie ingelicht. Dat laatste stapt dan naar de familierechtbank en eens het vonnis er is, maakt de burgerlijke stand van de stad of gemeente een akte op.

“Het is onwaarschijnlijk wat voor onrecht de koloniale macht metissen destijds heeft aangedaan”, stelt Van Quickenborne. “De Belgische staat is verantwoordelijk voor het ontbreken van de geboorteakten en moet dit oplossen.” De minister roept alle metissen zonder geboorteakte op om naar hun lokaal bestuur te stappen.

©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer