Muziekplatform OVERLAST blaast vijf kaarsjes uit: “Eigenlijk is alles nog maar net begonnen”

Florian en Mathilde, de gezichten achter OVERLAST. © Patrick De Roo

Antwerpen -

Het toonaangevende Antwerpse muziekplatform OVERLAST viert dit najaar zijn vijfde verjaardag. Om die bijzondere gelegenheid niet zomaar te laten passeren, organiseren head honcho’s Mathilde Luijten (25) en Florian Meersman (22) nu ‘de week van OVERLAST’ in exporuimte ‘Dingen die niet verkopen’. In aanloop naar het grote slotfeest in De Studio zaterdag, kijkt het duo nostalgisch terug en blikt het ambitieus vooruit, op wat geweest is en wat komen zal. “We willen onze dromen realiseren, en liever vandaag dan morgen.”

Voorjaar 2017. Na vijf jaar komt er een (voorlopig) einde aan de populaire Leave Us At Dawn-feestjes in De Studio. Met pijn in het hart nemen prille twintigers Mathilde Luijten en Matilda Rasquin afscheid van hun geliefkoosde event. “Omdat we dat zo ontzettend jammer vonden, speelden we met de idee om gewoon zelf iets te starten”, vertelt Mathilde, die op dat moment samen met Matilda als vrijwilligster werkte in de cultuurtempel aan het Mechelseplein. 

OVERLAST viert zijn vijfjarig bestaan in exporuimte Dingen die niet verkopen. © lava

“We beseften dat jonge artiesten struggleden om kwalitatieve speellocaties te vinden waar ze hun ding konden doen voor een geëngageerd publiek. Die tendens wilden wij omdraaien door een ervaring te creëren waar zowel de band als het publiek iets uithaalt. We pitchten onze opzet met succes bij De Studio, waar ze hun schouders meteen mee onder het project zetten.”

Overlast was geboren. Een naam die knipoogt naar het mantra dat menig boomer-criticus maar wat graag in de mond neemt als het gaat over jongeren en kunst. “We wilden aantonen dat overlast ook waardevol kan zijn: een nieuwe generatie artiesten die plots een instituut als De Studio binnenwalst met haar projecten. We zijn het cultuurhuis nog steeds dankbaar voor zijn vertrouwen. Zonder De Studio geen Overlast”, oordeelt Mathilde.

Beperkingen noch criteria

Toen OVERLAST in het najaar van 2017 uit de startblokken schoot, gebeurde dat onder de noemer festival. “In eerste instantie focusten we op liveacts van eigen bodem. Dat achtten we nodig. Buitenlandse acts kregen immers dikwijls een podium, terwijl lokaal talent vaak onder de radar bleef. Qua genres was (en is nog steeds) alles welkom op OVERLAST. Al gaan we wel op zoek naar artiesten die nét dat stapje verder durven gaan en iets toevoegen aan het reeds bestaande aanbod.”

“Na vijf jaar in de underground verloopt de zoektocht naar nieuw talent vlotter en vlotter, zegt Mathilde. “Opkomende muzikanten weten dat ze bij ons kansen krijgen. We stellen geen beperkingen of criteria. Iedereen kan en mag iets laten horen, maar we zijn wel kritische luisteraars. We zijn op zoek naar experiment en vernieuwing, acts die buiten de lijntjes durven kleuren”, lacht Mathilde.

Florian en Mathilde vullen elkaar naar eigen zeggen prima aan. © Patrick De Roo

“We zijn op zoek naar die ene vernieuwde sprankel die je voor het eerst hoort en niet meer loslaat. Soms nodigen we artiesten uit op basis van een Instagramfilmpje van twee seconden. Als we voelen dat er iets nieuws inzit, kan dat volstaan”, meent Florian Meersman. De 22-jarige artiest, die faam maakt als lid van het Antwerpse collectief Toverberg, vervoegde twee jaar geleden de rangen van OVERLAST.

Elektronische injectie

“Matilda verhuisde na twee edities naar Amsterdam, waardoor het vrij onmogelijk was geworden voor haar om zich volledig te smijten voor OVERLAST. Het voelde raar aan om dan alles vanuit mijn stem te organiseren, omdat we net iets willen creëren waarin verschillende stemmen aan het woord zijn. En dus besloot ik om Florian erbij te betrekken. Hij kijkt en luistert op een heel andere manier naar muziek, wat maakt dat we elkaar mooi aanvullen.”

De exporuime. © Patrick De Roo

“Mathilde is en blijft het hart en ziel van OVERLAST. Maar af en toe kan ik dankzij mijn kennis van experimentele elektronische muziek iets toevoegen waardoor die identiteit nog wat breder wordt”, aldus Florian. “Het is zijn verdienste dat de afterparty is geëvolueerd tot een wezenlijk deel van het festival. Vroeger was dat eerder een bijkomstigheid”, vult Mathilde aan.

Atelier OVERLAST

Muzikanten, singer-songwriters, dj’s, muziekliefhebbers …. ze vinden tegenwoordig allemaal vlotjes hun weg naar het festival. Die term doet het geesteskind van Mathilde ondertussen oneer aan. OVERLAST ontpopte zich immers tot een platform (“een term die de volledige lading dekt”) dat artiesten op weg helpt om hun droom te realiseren. “Dat gebeurt via het Atelier OVERLAST, waar we beiden enorm trots op zijn”, zegt het duo haast simultaan.

Fans van OVERLAST op zoek naar plaatjes op de record fair in de exporuimte. © Patrick De Roo

“Begin dit jaar voelden we dat beginnende artiesten nood hebben aan een herkenbaar gezicht waarbij ze terechtkunnen met al hun vragen. OVERLAT biedt sindsdien een kader ter ondersteuning van opkomende talenten”, zegt Florian. “We begeleiden hen van start tot finish op verschillende vlakken: van administratie over visuals, tot ze klaar zijn voor een volledige show, die ze ten slotte op OVERLAST brengen. Het geeft ontzettend veel voldoening om de artiest in kwestie dan vol vertrouwen te zien genieten op het podium”, meent Mathilde.

Grootse dromen

Die voldoening lijkt Florian en Mathilde te inspireren tot meer. “We broeden elke dag op nieuwe plannen. Zo zou het fijn zijn mocht OVERLAST op termijn meer iets op zichzelf worden. Functioneren als een gestructureerd professioneel kader en verandering in de sector teweegbrengen, dat is de grote droom. Wanneer we die willen realiseren? Liever vandaag dan morgen”, lacht Mathilde overtuigd. “We moeten erin geloven, want het zijn realistische doelen”, voegt Florian toe. “We maken elke dag moves.”

Feestweek van OVERLAST

Of de bende van OVERLAST daar deze week tijd voor heeft, is nog maar de vraag. Om hun vijfjarige bestaan te vieren, organiseren Mathilde en Florian deze week namelijk dagelijks een heleboel activiteiten in exporuimte ‘Dingen die niet verkopen’. “We willen vijf dagen lang feestvieren en iets teruggeven aan de familie die we door de jaren heen opbouwden”, glundert Mathilde. Onder meer op het menu: een doorlopende expo van kunstenares Jeanne de Preter, een muzikale avond met collectief Burenhinder, een workshop juwelen maken en een family diner.

De feestweek duurt nog tot en met zaterdag. © Patrick De Roo

“We brengen ook een mixtape uit met veertien onuitgebrachte nummers van verschillende OVERLAST-artiesten. Het is een limited edition samenwerking met muzieklabel Azur Editions. Op CD te koop in de exporuimte, op het festival en ook via Bandcamp.”

Het festival op zaterdag in De Studio vormt het slotstuk van onze feestweek. Vijf ruimtes vol muziek en film: het wordt een feest in onze gekende stijl. De eerste vijf jaar zitten erop, maar er komen er nog minstens vijftig bij”, lacht Florian. “We zitten op een kantelpunt: alles gaat enkel maar sneller en beter en OVERLAST kan duurzaam beginnen groeien. Eigenlijk is alles nog maar net begonnen.”

Alle info over vijf jaar OVERLAST via deze link.

(lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus