You On Stage viert 10-jarig bestaan: “Jonge kunstenaars verdienen een plekje op het podium”

You On Stage © Permeke

Antwerpen -

You On Stage (YOS), een platform voor jonge creatievelingen, viert maandagavond zijn 10-jarig bestaan in bibliotheek Permeke op het Coninckplein. De headliners zijn comedian Marlies Verschueren en MC Mel Ross, maar zoals gewoonlijk zullen ook jongeren vijf minuten lang een open mic moment krijgen. “De vraag naar een podium is op tien jaar tijd zelfs gegroeid”, vertelt initiatiefnemer Yannick Moyson van Mayanaise vzw.

Op 3 december 2012 zag You On Stage het licht, toen nog in Kavka. Yannick Moyson werd verliefd op het concept toen hij enkele maanden voordien in de Zomerfabriek bij Mama’s Open Mic als dichter op het podium stond. “De wereld van open mic’s ging toen open voor mij. Een warme wereld. Elke woensdag in de zomer ging ik daar naartoe. Maar na de zomer viel dat stil. Met de hulp van Kavka lanceerde ik, samen met comedian Manu Moreau, de eerste editie van YOS. Tien jaar laten zijn we er nog altijd.”

Een van de podiumkunstenaars voor de jubileumeditie van You On Stage is comedian Marlies Verschueren. Die komt haar comedyvoorstelling Hello Clityy try-outen. MC Mel Ross komt met een mix van oude gouden nummers en nieuw gerief van haar opkomende EP. Nadien zal er live muziek zijn van M!xt. Afsluiten doet You On Stage met een goede gewoonte, de open mic. Daar kapen verschillende podiumkunstenaars het podium voor vijf minuten. Dichters, moppentappers en rappers krijgen de kans. “Gewoon je naam op een papiertje schrijven volstaat om mee te doen“, zegt Moyson. “Allerlei soorten mensen komen op het podium. Ondertussen zijn er zelfs al een paar professional geworden.”

Yannick Moyson mocht deze zomer presenteren bij Mama’s Open Mic, waar hij tien jaar eerder als dichter kwam. “Zij zijn de grondlegger van de Poetry Slam in Antwerpen. Wellicht denken mensen dat we concurrenten zijn maar dat is niet zo. We werken aan dezelfde boodschap. Op die manier wordt de familie rijker.”

Initiatiefnemer Yannick Moyson © Pascal Moors

Ondertussen is You On Stage ook actief in de bibliotheek van Turnhout. En tijdens de zomer organiseert het platform een poetry slam-wedstrijd. “Dat is een officiële voorronde voor het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Tom Driessen, onze laatste winnaar, heeft zelfs de beker gewonnen op de grote finale in Nederland.

Elke eerste maandag van de maand gaat de open mic door in Turnhout (Antwerpen) en elke (tweemaandelijks) tweede donderdag in Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus