Voetbal Eerste nationale Jong AA Gent

Ex-profvoetballer Elimane Coulibaly voelt zich in zijn sas als assistent-coach bij Jong AA Gent: “Ik ben zoals hun grote broer”

Bij de jonge Buffalo’s timmert Elimane Coulibaly (midden) in alle rust aan zijn trainersloopbaan: “Ik durf de lat ook heel hoog te leggen en dat aanvaarden ze ook gewoon.” ©  Nic Declercq

Gent -

In de schaduw van Emilio Ferrera fungeert ex-aanvaller Elimane Coulibaly als assistent bij Jong AA Gent. Een rol die hem op het lijf geschreven lijkt. “Als coach wil ik me nog verder ontwikkelen”, klinkt het bij Coulibaly. “Op termijn zou ik graag zelf hoofdcoach worden, bij de beloften en waarom niet bij het eerste elftal?”

Stefan Smet

Nadat Elimane Coulibaly een punt zette achter zijn actieve loopbaan, vond de 42-jarige Senegalees uiteindelijk toch een nieuwe uitdaging. Bij de jonge Buffalo’s timmert hij in alle rust aan zijn trainersloopbaan. “Ik werk samen met Emilio, maar voor mij is het vooral prachtig om te werken bij AA Gent. Dit is mijn club. Als coach wil ik me nog verder ontwikkelen. Op termijn zou ik graag zelf hoofdcoach worden, bij de beloften en waarom niet bij het eerste elftal? Ook voor mij is het dit seizoen toch een verrijkende ervaring. Je leert elke dag bij en elke match zie je toch weer zaken waaruit je kan leren. Als prof wil je graag zo snel mogelijk vooruit gaan, maar als je samen kunt werken met Emilio leer je veel. Dat is formidabel. Hij heeft zoveel ervaring. De band met de spelers geeft me ook zo veel voldoening, daar haal ik enorm veel energie uit. Soms ben ik zoals hun grote broer, maar ik durf de lat ook heel hoog te leggen en dat aanvaarden ze ook gewoon.”

Na de 2-1-zege tegen Young Reds trekken de jonge Buffalo’s naar Dessel, waar ex-Buffalo Stijn Vreven sinds kort aan de slag is als coach. “Zij speelden vorig weekend gelijk op bezoek bij Wezet”, weet Coulibaly. “We zijn dus gewaarschuwd. Het wordt ongetwijfeld opnieuw heel boeiend. Met mij langs de zijlijn is er altijd spektakel. (lacht) Nee, even serieus. Ik ben in de eerste plaats eigenlijk een supporter van AA Gent, de club van mijn hart, maar ik heb natuurlijk veel respect voor Stijn Vreven. Hij is ook een winnaar.”

Twee titelkandidaten voor de boeg

December kondigt zich trouwens nog heel interessant aan voor Jong AA Gent. Met duels tegen Luik en Olympic Charleroi treffen de youngsters van Emilio Ferrera nog twee titelkandidaten voor de winterstop. “Het zijn twee ambitieuze ploegen dus we moeten op de afspraak zijn. Anderzijds mag je niet uit het oog verliezen dat we ook nog een andere opdracht hebben: de opleiding van jonge talenten.” Toch heeft Coulibaly ook zo zijn bedenkingen. “Tegen Heist zag je dat je in deze reeks ook ploegen hebt die puur op het resultaat mikken en daarbij alle middelen in de strijd gooien. Daardoor kampen we nu ook met de nodige blessures. Wij willen ook graag promoveren naar de Challenger Pro League, maar daarbij willen we ook dat onze jongens zich individueel verder ontwikkelen en geen stappen overslaan in hun evolutie. Ik vind anderzijds wel dat er soms meer in zat, dus het kan zeker beter.”

Groter plaatje

“We kunnen natuurlijk wel niet altijd over onze volledige kern beschikken. Dat is toch wel een handicap. De andere ploegen spelen vaak met dezelfde groep, terwijl wij vaak moeten schuiven omdat sommige jongens soms worden opgeroepen voor het eerste elftal. Daardoor laten we ook soms punten liggen. Dat is geen schande. Het is anderzijds soms wat zuur, want we zijn profs en willen winnen. Toch moeten we het groter plaatje blijven zien. Prachtig hoe jongens zoals Van den Bergh en Salah zich dit seizoen manifesteren.”

Dit seizoen verloopt alvast voorspoedig voor Jong AA Gent, dat ondertussen ook opnieuw in de top vijf prijkt. Zo blijft ook voor hen promotie geen onhaalbare droom. “We treffen heel ervaren ploegen en dat is toch een mooie uitdaging met dit jonge team, maar deze reeks is echt veeleisend. Ik heb ook nog op dit niveau gevoetbald, dus ik weet wat er verwacht wordt. Bij de topploegen zie je ook vaak spelers die op het hoogste niveau hebben gespeeld. Onderschat deze reeks dus toch maar niet!”