Bewoners Venhoef klagen overlast door hangjongeren aan: “Dit gaat verder dan kattenkwaad”

De overdekte ontmoetingsruimte in de Venhoef is een verzamelplaats voor hangjongeren. © Ronny van den Ackerveken

Minderhout -

Voor een aantal bewoners van de wijk Venhoef in Minderhout (Hoogstraten) is de maat vol. Bijna elke avond zorgen jongeren uit de buurt voor overlast door vuurwerk af te steken en vernielingen aan te richten. Het stadsbestuur is op de hoogte en wil het probleem snel oplossen.

Ronny van den Ackerveken

Op het plein in de Venhoef is enkele jaren geleden een gebouw gezet voor de opslag van spelmateriaal en met een overdekte ontmoetingsruimte. Het is daar dat de jongeren ’s avonds samenkomen. Ze laten afval en zakjes met restanten van drugs achter. “Het slot van het gebouw is ook al eens geforceerd”, zegt een buurtbewoner. “Op de muren van de overdekte ruimte is graffiti gespoten en de vuilnisbak werd al meer dan eens in brand gestoken. De overlast beperkt zich niet alleen tot vandalisme en zwerfvuil. Niet zo lang geleden liep een kind een gebroken neus op na een slag. We worden ’s avonds ook regelmatig opgeschrikt door knallen van vuurwerk. Hier wonen heel wat mensen met honden. Die dieren schrikken van de knallen.”

Een van de aangerichte vernielingen. © Ronny van den Ackerveken

De bewoners zijn al in dialoog gegaan met de jongeren die voor overlast zorgen. “Ze tonen geen respect en het lijkt alleen maar erger te worden. We hebben niks tegen wat kattenkwaad, maar dit gaat te ver. De politie is al meermaals verwittigd en ter plaatse gekomen. Toch blijft het probleem aanslepen. We hebben een petitie gestart om het gebouw te verwijderen. Dan zijn niet alle problemen opgelost, maar is de overlast wellicht al een pak minder. Het gebouw is gezet voor de kinderen van de buurt, maar die durven er niet meer komen”, aldus de buurtbewoners.

In het gras liggen zakjes met drugsrestanten. © ram

Overleg

Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) beseft dat er iets moet gebeuren. “We zijn ons zeer bewust van de problemen in de Venhoef. Binnenkort is er een overleg gepland met de directie van de sociale huisvestingsmaatschappij, de politie en onze dienst Buurtwerk & Samenleving. Daarna koppelen we op zeer korte termijn terug naar de bewoners welke beslissingen genomen worden. Hopelijk kunnen zo de problemen waar veel mensen zich aan storen snel opgelost worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus