5 uur aan telefoon en valse politieman aan deur: zo ver gaan criminelen om bejaard koppel op te lichten

Online fraude is een lucratieve criminele activiteit geworden. © RR

Turnhout -

Politie Regio Turnhout waarschuwt nogmaals voor online oplichting. Een week geleden bleek hoe driest criminelen tewerkgaan om bankgegevens in handen te krijgen.

Wouter Adriaensen

Een bejaard echtpaar uit Turnhout kreeg vorige week in de vooravond telefoon van een dame die beweerde een medewerkster te zijn van de Belfius-bank. “Tijdens het meer dan vijf uur lange telefoongesprek werd aan de slachtoffers gevraagd om verschillende handelingen met hun bankkaart uit te voeren aan hun computer. Ze kregen ook regelmatig een man aan de lijn die beweerde inspecteur te zijn van de Turnhoutse politie.”

Rond 23u30 gaf het koppel aan het gesprek te willen afronden. Een van de oplichters vroeg hen om toch nog even wakker te blijven en iemand van de politie thuis te ontvangen. “Een kwartier later werd er aangebeld en stond er een man in burgerkledij voor de deur die zich aan de hand van een wellicht vervalst pasje legitimeerde als een politieman. Hij vroeg de slachtoffers te tonen waar hun computer stond.”

Juwelen in huis

Het echtpaar nam de man mee naar de bovenverdieping. “Daar vroeg hij terloops of de slachtoffers juwelen in huis hadden. Toen de slachtoffers aangaven dat er geen juwelen in huis waren, knipte de man de bankkaarten van het koppel door en stak ze nadien in een omslag die hij dichtkleefde. Daarna verdween hij.”

LEES OOK. Chantal werd slachtoffer van ‘spoofing’: “100.000 euro spaargeld verdwenen”

Amper twee maanden geleden getuigde Chantal uit Ravels nog in deze krant hoe ook zij opgebeld was door een zogenaamde medewerkster van Belfius. Ook zij handelde te goeder trouw en zag zo 100.000 euro spaargeld verdwijnen. De Politie Regio Turnhout benadrukt dan ook nog maar eens om “nooit in te gaan op vragen van derden die zich vaak voordoen als medewerkers van een bank, geen bankverrichtingen uit te voeren of je aan te melden op je bank-app”. De politie zal ook nooit langskomen om bankkaarten op te halen. Echte politiemensen herken je aan hun legitimatiekaart van hard plastic met de naam en foto van de drager, het woord ‘politie’ en het politielogo in een blauwe kleur en als hologram.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus